Bercea vrea să fie senator, deşi a colaborat cu Securitatea

Unul din candidaţii PNL pentru alegerile parlamentare din această toamnă este acuzat că a colaborat cu fosta Securitate. Gorjeanul Constantin Ţăpuş a dezvăluit că Nicolae Bercea, fost mare director în minerit, în prezent candidat al PNL pentru Colegiul 2 Senat, i-ar fi propus unui electrician să devină turnător. Bercea neagă acuzaţiile şi spune că nu a colaborat pe vremea lui Ceauşescu  cu Securitatea, dar că îşi aduce aminte cu greu despre ce s-a întâmplat în urmă cu treizeci şi ceva de ani.

În continuare vă prezentăm integral articolul publicat de Academia Caţavencu în numărul din această săptămână.

«Se insinuează din ce în ce mai des ideea că în perioada comunistă Securitatea era ca aerul. Era peste tot şi cică nu puteai să o eviţi, cum nu poţi să eviţi să respiri. În mod miraculos, au existat însă români care au reuşit să-şi ţină respiraţia ani de zile, n-au adulmecat deloc din binefacerile Securităţii, deşi au fost forţaţi să o facă. Merită să-i cunoaştem şi să-i respectăm, dacă nu ca eroi, măcar ca performeri ai demnităţii.

V-am mai povestit despre Constantin Ţăpuş, despre curajul lui de a vorbi liber în perioada comunistă despre lucruri interzise, precum foametea, frigul, Europa Liberă. Securitatea l-a urmărit şi l-a anchetat ani la rând. După Revoluţie, situaţia s-a schimbat, în sensul că Ţăpuş a început el să-i caute pe securiştii care i-au făcut zile fripte. Tot căutând, a aflat de curând că unul dintre turnătorii săi, electricianul Ion Stoienoiu, a fost racolat la iniţiativa inginerului Nicolae Bercea. Bercea l-a acuzat pe electrician că nu a făcut bine nişte legături la un excavator. În loc să-l sancţioneze cu penalizare la salariu, Bercea l-a trimis spre o recalificare.

Adică a chemat un ofiţer de Securitate, care, ca să nu-l mai ardă la salariu, i-a propus să devină turnător. Asta se petrecea în anii ‘80. Acum, Nicolae Bercea, cel care a chemat Securitatea să racoleze un electrician care greşise, este candidat PNL în Gorj la alegerile de anul acesta. Şeful lui de partid este Ilie Morega, care a fost ­decorat personal de Ceauşescu. Ce spirit de echipă! Securişti, foşti colaboratori ai Securităţii şi activişti notorii vor lucra în continuare împreună. De data asta, în Parlamentul României democra­tice. Tocmai ei, care detestau avantajele democraţiei şi îi anchetau pe cei care vorbeau în şoaptă despre ele.

L-am întrebat pe domnul Bercea cum a fost, din punctul lui de vedere, acest incident. Şi-a amintit perfect de caz, dar a spus că nu a colaborat niciodată cu Securitatea. Motivul: el, ca ingi­ner şi ca om dintr-o bucată, cică nu putea fi convins să accepte colaborarea cu Secu.»

Vizualizări: 185

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: