Best Recuperare Creanţe a cesionat contracte unei firme „suveică“

Bestialul contract de cesionare a creanţelor pe care fostul director general Eugen Davidoiu l-a făcut cu firma Best Recuperare Creanţe SRL nu a fost de nici un ajutor pentru Societatea Naţională a Lignitului Oltenia SA. Actualul director general Daniel Burlan spune că SNLO n-a văzut nici un ban de la firma respectivă, unul dintre cei mai mari datornici din minerit, Regia Autonomă de Activităţi Nucleare Drobeta Turnu Severin, plătindu-şi totuşi o parte din datoriile acumulate în timp. Mai mult, SC Best Recuperare Creanţe SRL a cesionat contractele unei alte firme de recuperare SC Recovery Best Solution SRL, firmă suveică.  Best Recuperare Creanţe este firma care a fost contractată pe vremea când Eugen Davidoiu era director al SNLO, pentru recuperarea creanţelor.

SC Best Recuperare Creanţe SRL este practic aceeaşi firmă, dar cu altă denumire, deoarece are acelaşi administrator. Best Recuperare Creanţe trebuia să recupereze datoriile de la unităţile datornice către SNLO, însă lucrurile nu decurg aşa cum trebuie. În momentul de faţă, Best Recuperare Creanţe a recuperat o parte din datoria de la RAAN Droebeta Turnu Severin, dar nici până acum banii nu au fost viraţi către SNLO.. ”O parte din contractele de cesiune şi în speţă cele de la RAAN Drobeta Turnu Severin, au fost cesionate către o altă societate de recuperare SC Recovery, dar unde administrator este cel care înainte a fost administrator la Best Recuperare. Este o firmă suveică. Până la urmă este aceeaşi firmă deoarece unde semnează şi Best în calitate de administrator, o persoană, pe celălalt contract semnează tot în calitate de administrator pentru Recovery“, a declarat Daniel Burlan, directorul general al SNLO.

Problema datoriilor pe care SNLO le are de recuperat de la diverşii săi beneficiari tinde să devină una care aminteşte de cele înregistrate de fosta Companie a  Lignitului, numai că, dacă atunci banii rămâneau la stat, respectiv la Termoelectrica, de data aceasta restanţele sunt împărţite „frăţeşte” de către termocentrale şi firma Best Recuperare Creanţe SRL.„Sunt vreo 16 milioane de lei plătiţi de regie către executorul judecătoresc, la care se mai adaugă încă vreo 3,7 milioane pe care noi nu i-am văzut. La noi nu a ajuns nici un leu, iar acum am înţeles că Best doreşte să transfere aceşti bani către Recovery Best, o altă firmă căreia i-au fost cesionate creanţele noastre. Astfel, şansele ca noi să mai încasăm acei bani sunt şi mai mici, asta în condiţiile în care nouă nu ne-a fost virat până acum nici un leu”, spune directorul general, SNLO neputând să intervină sub nicio formă în derularea contractului ce vizează datoriile cesionate, bani care sunt de ordinul zecilor de milioane.

Plângere la DNA

Best Recuperare Creanţe are contracte de 70 de milioane de lei primite cadou de la fostul director general Eugen Davidoiu, acestea neputând fi anulate până acum sub nicio formă. Teoretic, derularea acestor contracte ar fi în avantajul SNLO dacă societatea ar primi banii pentru cărbunele livrat în urmă cu ani de zile, dar, după cum spune Burlan, sumele încasate sunt de zero lei, între timp datornicii achitându-şi alte contracte, care nu au legătură cu cele ale Best. Anul trecut Direcţia Naţională Anticorupţie a fost sesizată pe această temă, Daniel Burlan apreciind că bugetul unităţii a fost prejudiciat considerabil, suma încasată la acel moment de către Best şi nevirată către SNLO fiind mult mai mică.

„Este evident că semnatarii contractelor de cesiune au încheiat aceste contracte cu o societate fără experienţă în domeniu şi cu un capital social de 200 de lei, pentru a favoriza pe cesionar, SC Best Recuperare Creanţe SRL, care ar reţine sumele obţinute din actualizarea creanţei, iar SNL Oltenia nu ar obţine niciun beneficiu real, ci, din contră, şi-ar micşora valoarea creanţei prin fracţionarea şi eşalonarea în timp a plăţilor”, precizau şefii SNLO în plângerea depusă la DNA în mai 2009. Burlan declară că, între timp, SNLO le-a mai prezentat procurorilor anticorupţie şi alte documente financiar-contabile pentru a susţine plângerea depusă, singura constatare a acestuia fiind aceea că, între timp, Best a continuat să încaseze de la RAAN banii SNLO, dar SNLO nu a văzut nici un leu pentru cărbunele său. Altfel spus, minerii cu munca şi alţii cu încasatul, asta în timp ce instituţiile statului nu reuşesc să clarifice lucruri care, cel puţin la o primă vedere, sunt simple chiar şi pentru ortacul de rând.

Vizualizări: 145

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: