Bilanţ sumbru la UM Sadu! Cât costă siguranţa salariaţilor!

O situaţie întocmită de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Gorj a scos la iveală pericolul la care sunt expuşi salariaţii Uzinei Mecanice Sadu zi de zi. Lipsa investiţiilor în echipamente noi a făcut ca în ultimii zece ani să aibă loc nu mai puţin de 12 accidente grave în urma cărora salariații au rămas cu sechele pe viaţă, dar și patru accidente mortale. Ultimul eveniment de acest gen a avut loc la mijlocul lunii iunie, când o femeie de 47 de ani a murit în urma unei explozii, însă ancheta nu a fost încă finalizată.

  

Cinci milioane de euro! Atât costă siguranţa angajaţilor Uzinei Mecanice Sadu. Sau atât ar fi costat în 2011, atunci când a fost făcută o evaluare serioasă în ceea ce priveşte costurile pentru achiziţia unor noi tehnologii pentru producerea de muniţie. Utilajele folosite în prezent în cadrul uzinei sunt depăşite. Unele sunt în funcţiune de aproape o sută de ani, nu mai prezintă siguranţă la locul de muncă şi nici nu sunt rentabile din punct de vedere financiar. Dovadă sunt numeroasele accidente de muncă care s-au petrecut în ultimii ani.

Schilodiţi sau morţi

Margareta Cruceru este unul dintre salariații uzinei care a suferit un accident în timp ce se afla la locul de muncă. Evenimentul nefast s-a petrecut în anii '80. Femeia, care acum are aproape 70 de ani și este pensionară, își aduce aminte cu groază momentul în care şi-a pierdut un ochi. "Uzina asta mulți oameni a distrus, mulţi, mulţi. Ba orbi, ba fără o mână, ba morți. Ce să facem? Ne ducem după un ban şi ne pierdem de tot. Și eu mi-am pierdut ochiul la uzină, fac în august 36 de ani de când mi-am pierdut ochiul în urma unei explozii. Mulţumesc lui Dumnezeu că am rămas și așa să pot ieși la o mică pensie", a spus plângând bătrâna.

Valeria Şamotă, în vârstă de 47 de ani, a decedat în data de 25 iunie a.c., după ce cu câteva zile înainte a fost victima unei explozii care s-a produs în timp ce efectua manevre la un tambur. Inspectoratul Teritorial de Muncă a demarat o anchetă în acest caz. "Accidentul mortal este în momentul de faţă în curs de cercetare pentru că s-a solicitat o expertiză la INSEMEX Petroşani. În acest caz am întocmit o comisie de doi inspectori care vor cerceta despre eveniment dar nu ne putem pronunţa până nu vine expertiza de la aceşti specialişti de la Petroşani", a declarat George Romanescu, inspectorul șef al ITM Gorj.

REFLECTOR

Mai multe detalii legate de situația salariaților de la UM Sadu dar și de planurile pe care le au autoritățile locale și județene în ceea ce privește retehnologizarea uzinei puteți afla în ediția de marți, 2 august, a emisiunii Reflector ce va fi difuzată la Accent TV, începând de la orele 18.30.

Galerie foto



Vizualizări: 5,878

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: