Blaturi

PD-L nu are de gând să câştige alegerile. O demonstrează faptul că nu i-a pus un contracandidat de calibru lui Victor Ponta la Târgu Jiu şi nici lui Crin Antonescu la Teleorman. Poate că cei doi nu pot fi bătuţi în aceste alegeri, dar felul în care ARD a renunţat la luptă înainte de a începe, arată că singurul scop al Alianţei România Dreaptă este de a conserva scaunele de parlamentar ale unor lideri importanţi. Aud că la Suceava, greul şi mult înjuratul Flutur are contracandidat un medic care a intrat de opt luni în politică. Contracandidaţi slabi vor avea şi Elena Udrea sau Roberta Anastase, Mihai Răzvan Ungureanu sau Vasile Blaga. Pentru că nici Ponta sau Antonescu, nici MRU sau Blaga nu sunt dispuşi să rişte. Marile alianţe din politica românească s-au înţeles între ele să nu se şicaneze pe colegiile unde candidează liderii. Lupta se va tranşa între politicienii de duzină, cei mari doar vor simula.

Alegerile din 9 decembrie 2012 vor fi diferite de toate cele de până acum. Buletinele de vot ar putea avea doar patru sau cinci candidaţi pe fiecare colegiu, faţă de 12-15 în anii trecuţi. Pentru a-şi asigura o victorie clară, USL a adunat sub umbrela sa tot felul de partiduleţe, care ecologiste, care naţionaliste. Nu creşterea în sondaje a fost scopul, ci acela ca Gigi Becali şi al său PNG să nu aibă candidaţi în nici un colegiu, ca Partidul Verde sau aripa Ciorbea din PNŢCD să nu ocupe lista. Cu cât mai puţini candidaţi, cu atât mai mari şansele de a închide cineva colegiul. Toate voturile se vor concentra pe USL, ARD, PP-DD, PRM şi UDMR, în anumite judeţe. Având în vedere că fiecare candidat trebuie să depună câteva mii de lei într-un cont, pe care îi pierde dacă partidul nu face pragul, s-ar putea ca partiduleţele mici rămase în afara alianţelor să nu pună candidaţi, pentru că ar pierde nişte bani degeaba.

În Gorj, lucrurile sunt clare. USL va fi pe locul 1 în toate colegiile, dar câteva s-ar putea să nu fie închise. În aceste condiţii, 1-2 pedelişti şi 1-2 pepişti ar putea accede în parlament, de pe locul al doilea. Dar şi această probabilitate scade, dat fiind faptul că nu pe toate colegiile cele două formaţiuni au candidaţi puternici, care să-i coboare pe uselişti de la înălţimea celor 50-60 de procente. Iar candidaţii sunt slabi nu din lipsă de resurse umane, ci din motiv de blat.

Vizualizări: 190

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: