Boala limbii albastre a atins zeci de bovine. Primar: Nu au simptome

Peste 50 de bovine din localitatea gorjeană Bumbești Pițic au fost depistate cu boala limbii albastre. Animalele sunt asimptomatice, dacă este să ne luăm după primarul localității, Michy Nioață. Acestuia i se pare dubios faptul că probele au fost recoltate în noiembrie, iar rezultatul a venit la jumătatea lunii ianuarie.

În comuna Bumbești-Pițic a fost depistată boala limbii albastre în 26 de gospodării, fiind vorba de 51 de bovine pentru care inspectorii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor au lăsat un plan de măsuri.

Primarul a luat legătura cu cetățenii pentru a vedea care este situația. ”Ceea ce mi se pare mie puțin dubios este faptul că probele au fost recoltate la începutul lunii noiembrie, s-au lucrat la Târgu-Jiu, au ieșit pozitive, nu au crezut că este adevărat, le-au trimis la București și rezultatul oficial a venit acum, la jumătatea lui ianuarie. Bovinele nu au nici un simptom specific acestei boli și după două luni de la recoltarea probelor au venit cei de la DSVSA să le spună oamenilor să scoată vitele din gospodării, să nu le comercializeze și încă nu știu câte măsuri”, a declarat primarul Michy Nioață.

Simptomele prin care se manifesta boala limbii albastre difera in functie de tulpina virusului. Se poate intampla ca vita infectata sa nu prezinte niciun simptom. In cazul in care boala este simptomatica, aceasta se manfesta prin scurgeri nazale, umflarea capului si a gatului, conjunctivita, hemoragii ale cavitatilor bucale si nazale, letargie, scurgeri de saliva, schiopatat, febra, umflarea si ulceratia interiorului gurii sau hemoragii ale cavitatilor bucale si nazale.

Pentru a se preveni boala limbii albastre, este recomandata identificarea si supravegherea animalelor predispuse la infectie, carantinarea si/sau restrictionarea circulatiei animalelor pe perioada in care insectele vector sunt active, cat si vaccinarea.

Cea mai eficienta masura de preventie este vaccinarea. Trasmiterea bolii se realizeaza prin intepaturi de insecte, cu precadere de catre specii de tantari si muste.

Vizualizări: 862

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: