Braga e nucă tare de spart

Ca să ajungă în grupele Europa League şi să ia un pot minim de 1,3 milioane de euro, Pandurii trebuie să treacă de Sporting Braga, locul 4 în ultima ediţie din Portugalia. Trupa antrenată din această vară de Jesualdo Ferreira merge ceas în amicale, dar nu a început încă meciurile oficiale iar asta ar putea fi în avantajul gorjenilor.

După un sezon ratat, soldat cu ratarea calificării în Liga Campionilor, Braga a schimbat antrenorul, dar şi o serie de jucători. Noua echipă a lui Jesualdo Ferreira arată bine în amicale, reuşind un 1-1 cu Newcastle în ultimul test.

Şi-au pus antrenor cu CV

După o finală Europa League bifată în 2011 şi pierdută în faţa rivalei FC Porto cu 0-1, dar şi două participări consecutive în grupele Ligii Campionilor, Braga a avut parte de un sezon 2012-2013 ratat. În Ligă a terminat ultima în grupă, fiind învinsă de două ori şi de CFR Cluj. În campionat a terminat la ani lumină distanţă de Porto şi Benfica, ba mai mult a fost depăşită şi de micuţa Pacos Ferreira! Braga a terminat pe 4 şi nu a prins astfel play-off-ul Ligii. Oamenii din conducerea celor de la Braga nu au acceptat eşecul şi l-au demis pe Jose Peseiro, un antrenor trecut şi pe la Rapid în urmă cu 5 ani. În locul acestuia a fost instalat Jesualdo Ferreira. Veteranul de 67 de ani are un CV în care strălucesc cele 3 titluri de campion consecutive cucerite cu FC Porto între 2007 şi 2009. Ferreira e singurul antrenor portughez din istorie care a reuşit această triplă, fapt pentru care a fost premiat şi cu titlul de „Antrenorul anului” în fiecare din cele 3 sezoane. Ferreira, care l-a avut ca secund şi pe Jose Mourinho în urmă cu 20 de ani la Setubal, vine la Braga de la Sporting Lisabona, grupare alături de care nu a avut rezultate. Pentru Ferreira e practic o revenire pentru că antrenorul a mai pregătit Braga între 2003 şi 2006. Atunci a fost un fel de Grigoraş pentru Pandurii. A preluat echipa din zona retrogradării, a salvat-o iar apoi a dus-o până în topul campionatului portughez, terminând o dată pe locul 5 şi de două ori pe locul 4.

“Pandurii este debutantă, dar merită respect. Vom aborda play-off-ul cu obiectivul de a ajunge în faza grupelor şi de a merge cât mai departe în competitive.”   Pedro Pereira, director general Braga

Lusitanii merg bine în amicale

Un avantaj pentru Pandurii îl constituie faptul că lusitanii n-au început încă meciurile oficiale. În Portugalia, Braga debutează vineri în deplasare cu Pacos Ferreira iar în Europa League e calificată direct în play-off. Astfel, la ora meciului de la Cluj, Braga va avea doar un meci oficial în picioare. Până atunci trupa lui Ferreira se ţine de amicale. Şi n-o face deloc rău. Braga a mers într-un turneu în Anglia şi a obţinut rezultate notabile. Portughezii au remizat cu Norwich (2-2) şi cu Hull City (0-0) şi au câştigat contra celor de la Sheffield Wednesday (3-1) şi cu West Ham, echipa lui Raţ (1-0). În plus, Braga a mai înregistrat victorii cu Farense (1-0), Ourense (2-1) şi Sporting Lisabona (1-0) şi un egal cu Real Betis (0-0). În ultimul şi cel mai important test jucat sâmbătă seara, Braga a remizat pe Saint James Park în amicalul de prezentare al celor de la Newcastle United (1-1). Portughezii au deschis scorul în minutul 45 prin căpitanul Alan din penalty iar englezii au egalat în minutul 60 prin Collocini, gol cu capul după un corner. Deşi e adeptul sistemului 4-3-3, Ferreira a jucat în 4-4-2 cu Newcastle. Vedeta celor de la Braga, atacantul Eder, evaluat la 8 milioane de euro şi dorit în trecut de Tottenham sau Arsenal, e în continuare accidentat. Eder a marcat 13 goluri în sezonul trecut şi a prins şi 4 selecţii în naţionala Portugaliei. Vârful de 25 de ani a suferit o ruptură de ligamente în martie şi are şanse minime să joace în dubla cu Pandurii.

Prim 11 Braga cu Newcastle:

Eduardo – Baiano, Paulo Vinicius, Aderlan Santos, Joaozinho – Alan (cpt), Luiz Carlos, Ruben Micael, Mauro – Edinho, Felipe Pardo.

0 – eşecuri are Braga în cele 9 amicale jucate în această vară (5 victorii şi 4 egaluri)

2 – titulari accidentaţi are Braga în acest moment: Eder şi fundaşul dreapta sârb Milijkovic, adus în acestă vară de la Partizan Belgrad. Sasso şi Hebert sunt şi ei accidentaţi

Vizualizări: 162

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sport:

Citește și: