Centrul de copii de la Pandurii rivalizează cu Academia lui Hagi

Pandurii Târgu Jiu a devenit echipa din Liga I cu unul dintre cele mai puternice centre de copii şi juniori. La acest capitol, Pandurii bate acum la scor cluburi cu tradiţie precum Steaua, Dinamo sau Universitatea Craiova şi se apropie de condiţiile pe care le oferă cel mai puternic centru de acest gen din ţară, Academia Gică Hagi.

De la un teren neîngrijit şi un vestiar şi două – trei grupe de copii la care cu greu erau aduşi fotbalişti, Pandurii a ajuns în aproape zece ani unul dintre cluburile cu cel mai puternic centru de acest gen din ţară. Cu peste zece grupe de copii şi tot atâţia antrenori calificaţi, cu peste 250 de copii la antrenamente zilnic, centrul de copii de la Pandurii are de acum cele mai bune recomandări pentru a atrage tinerii pasionaţi de fotbal, dar şi cu talent pentru acest sport. După rezultatele bune din ultimii ani, calificări la turnee finale şi tineri promovaţi la prima echipă sau echipe din ligile doi şi trei, Pandurii se poate lăuda de acum şi cu un sediu modern pentru centrul de copii şi juniori, dar şi cu o bază sportivă de invidiat. E adevărat că la acest capitol clubul mai are de lucru şi va trebui să găsească soluţii pentru amenajarea încă unui teren, cu iarbă naturală, de preferat. Pentru moment însă s-a ales varianta înlocuirii suprafeţei terenului sintetic care s-a uzat în cei cinci ani trecuţi de la inaugurare.

De la vestiar “pe garduri” la vestiare ultramoderne

COPIII_CENTRU_1Mihai Stelescu este director al centrului de copii şi juniori al clubului Pandurii şi a fost martor al tuturor transformărilor prin care a trecut acest centru după promovarea echipei în Liga I.  Schimbările de la centrul de copii al celor de la Pandurii sunt radicale faţă de ceea ce a fost aici. Cei care au făcut junioratul acum zece ani nici nu au cu ce compara practic ceea ce există acum. “Când am preluat centrul nu aveam mai nimic, nici vestiare, nici terenuri şi nici echipament pentru grupele de copii”, îşi aminteşte Mihai Stelescu, care recunoaşte că s-au făcut eforturi mari şi s-a reuşit amenajarea cu timpul a trei vestiare sub tribuna zero a stadionului, acolo unde erau nişte spaţii nefolosite.

“Am început cu un singur vestiar într-o fostă clădire veche, demolată între timp, în care se echipau toate grupele de copii, iar de multe ori, pentru că se suprapuneau la antrenamente, se mai echipau şi în tribună, pe garduri”, rememorează fostul antrenor de la Pandurii vremurile de început ale centrului de copii al clubului.

Acum, centrul de copii are patru vestiare moderne, mobilate la fel ca şi cele ale primei echipe, cu duşuri şi bazine de refacere după efort. Juniorii au la dispoziţie şi o sală de forţă, dar şi echipamente de antrenament şi de joc, precum şi mingi. “Am început cu câteva mingi şi acum fiecare copil are mingea lui la antrenament, condiţiile de pregătire sunt performante, avem echipament şi clădirea în care ne-am mutat acum este una de top şi nu ştiu câte echipe se pot lăuda cu aşa ceva, bază de refacere, patru vestiare cu băi şi jacuzzi”, concluzionează şeful centrului de copii.

FAZA_JUNIORI_MICI_PANDURII

Formaţiile vizitatoare sunt uimite de ce condiţii oferă acum Pandurii la vestiarele centrului şi mulţi spun că nici echipele de Liga I nu se pot lăuda toate cu astfel de vestiare moderne.

Terenul sintetic a salvat centrul de copii

Nici la capitolul terenuri de antrenament Pandurii nu stăteau foarte bine în urmă cu zece ani, pentru că se folosea un teren de la debarcader pentru pregătire, pe lângă cel de iarbă de la stadion care a fost refăcut între timp pentru echipa mare. “Transformările sunt uriaşe şi în ceea ce priveşte baza sportivă, la început ne pregăteam pe la Debarcader sau pe unde găseam un teren şi se dezbrăcau copiii direct pe iarbă, acum nu se mai poate vorbi de aşa ceva la Pandurii, avem teren la dispoziţie, avem echipamente, avem mingi şi avem mai ales vestiare moderne la fel ca echipa mare şi condiţii bune de refacere”, a mai punctat Mihai Stelescu, care încearcă zilnic să coordoneze cât mai bine activitatea de la centru pentru ca toate grupele de copii să aibă parte de antrenamente pe terenul II, pe care se mai pregăteşte şi echipa a doua, Pandurii 2.

JUNIORI_CENTRU_DE_COPII

Cert este că realizarea acestui teren sintetic a salvat practic centrul de copii, aici activitatea fiind continuă zi de zi, chiar şi în week-end, când se dispută pe acest teren toate meciurile de juniori republicani. “E adevărat că ne-ar mai trebui un teren, încercăm să-l refacem pe cel de la Debarcader pentru că acum folosim doar terenul sintetic”, a mai precizat Mihai Stelescu.

AUTOCAR_SI_MICROBUZPe lângă toate acestea, Pandurii are acum la dispoziţie un autocar pentru centrul de copii şi juniori, fostul autocar al primei echipe, pe care îl folosesc în deplasare juniorii republicani, precum şi un microbuz cu 18 locuri pentru grupele mici de copii care fac deplasări doar în judeţ.

250 – este numărul de copii care se pregătesc zilnic la Pandurii Târgu Jiu

Marian Pleaşcă şi Ionuţ Rada, Ionuţ Tătaru (Rapid) -  sunt  trei dintre foştii juniori de la Pandurii ajunşi titulari la prima echipă

“S-au schimbat enorm condiţiile de pregătire de aici. Când am venit eu aici copiii nu aveau echipament, nu aveau mingi, nu aveau teren de pregătire, iar acum fiecare are cel puţin trei rânduri de echipament, are mingea lui şi fiecare grupă are doi antrenori. Incredibil de mult s-au schimbat aici condiţiile de pregătire şi instruire, erau grupe care se pregăteau cu o singură minge, iar acum noi antrenorii ne putem permite să avem o minge pentru fiecare copil. Condiţiile pe care le au copiii acum nu le-am avut noi, fotbaliştii seniori, în anul în care a promovat Pandurii în liga I! Vestiare, teren de antrenament, echipament şi tot ce înseamnă condiţii de pregătire”.

Sorin Vintilescu – fost fotbalist la Pandurii, actualmente antrenor la centrul de copii

“Când am venit au aici, ne schimbam undeva sub tribune, dar acum e ceva extraordinar ce s-a făcut, sunt celor mai bune condiţii. Copiii de aici au un mediu propice pentru a face performanţă. Spre deosebire de când eram eu junior, acum baza sportivă s-a dezvoltat foarte mult, au posibilităţi de cazare pentru tineri, au vestiare şi echipamente, tot ce le trebuie şi un teren la dispoziţie non-stop. Am înţeles că acum se va schimba şi suprafaţa terenului, ceea ce e un lucru foarte bun”.

Ionuţ Rada – fost junior la Pandurii, actualmente component al lotului primei echipe

JUNIORI_VESTIARE_4

“Sunt de 11 ani la Pandurii, am venit când eram mic şi făceam antrenamente la Debarcader, pe zgură. Nu erau condiţii deloc, ne schimbam acolo pe trepte. Aici nu era nimic, nici nu ştiam noi de terenul de aici pentru că făceam antrenamente pe zgură şi iarbă la Debarcader, mai rar pe iarbă. Aici am venit acum câţiva ani când am trecut pe terenul III cu iarbă după care s-a pus covorul sintetic şi am făcut antrenamente acolo. Eu cred că sunt condiţii foarte bune acum la centrul de copii, dar avem nevoie de încă un teren cu  iarbă naturală”.

Andrei Piţian – junior Pandurii

Vizualizări: 397

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sport:

Citește și: