Bucloiu – 14 ani de puşcărie pentru ţepele ultimilor ani

Cel mai cunoscut ţepar din Gorj, Titel Bucloiu, a primit ieri o pedeapsă de 14 ani de închisoare într-unul din dosarele pe care le are pe rol la instanţă. El este acuzat de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, după ce, împreună cu alţi trei complici, respectiv, Teodor Unguru, Nelu Vancea şi Ştefan Zaharia Motea. Aceştia au fost anchetaţi de procurori pentru că au înşelat mai multe firme din diferite judeţe ale ţării, toţi fiind reţinuţi şi arestaţi preventiv de câteva luni sau chiar de un an.

Constantin Bucloiu a primit 14 ani de închisoare şi interzicerea unor drepturi complementare pe o perioadă de 4 ani, în timp ce Unguru şi Vancea vor rămâne după gratii 12 ani, lor fiindu-le interzise drepturi complementare pe o perioadă de 3 ani. Cel de-al patrulea inculpat, Motea, a primit o pedeapsă de 10 ani şi interzicerea unor drepturi complementare pentru 2 ani. Ancheta în acest dosar a fost instrumentată de fostul procuror Ion Diaconescu, dosarul respectiv fiind printre ultimele realizate de acesta înainte de pensionare, mult hulitul anchetator fiind cel care a reuşit să îl pună cu botul pe labe pe Bucloiu şi amicii săi. Toţi patru au de achitat în solidar daune civile de aproape 200.000 de lei vechi, precum şi obligaţia de a restitui unei firme din Cluj un excavator în valoare de 30.000 de lei.

Bucloiu şi complicii săi au pozat timp de câţiva ani în mari oameni de afaceri, păcălind diferiţi patroni din ţară. El a fost arestat, greu de tot de fiecare dată, când la un hotel pe Clisura Dunării, când într-o localitate din Austria. Cu aproape un an în urmă acesta ajungea după gratii pentru 24 de ore chiar de ziua sa de naştere, o chichiţă avocăţească şi o procedură judiciară permiţând eliberarea lui până la judecarea recursului la Curtea de Apel Craiova. Ţeparul Gorjului a plecat atunci din ţară şi a stat bine-merci la austrieci până în vară, când i-a murit tatăl şi a luat legătura cu familia. La scurt timp poliţiştii i-au luat urma şi l-au adus acasă, cu cătuşe la mâini.

DNA anchetează o ţeapă de cel puţin 1 milion de euro

Gruparea lui Bucloiu mai face obiectul şi al altor dosare, una dintre anchete fiind derulată de Direcţia Naţională Anticorupţie, Biroul Teritorial Târgu Jiu. Acesta este acuzat de evaziune fiscală de peste un milion de euro, valoare la care ar ajunge utilajele luate în leasing şi plătite parţial cu cecuri fără acoperire. Pentru a intrat în posesia acestora, Bucloiu şi complicii săi au folosit acte contabile false, utilajele luate în leasing fiind apoi revândute cu alte acte false la preţuri mici, la DNA fiind primite mai multe plângeri de la patronii păcăliţi prin toată ţara.

Ţeapa dată firmelor de leasing a ieşit la iveală la sfârşitul anului trecut, atunci când Poliţia Gorj a făcut cunoscute împrejurările în care Bucloiu a ajuns, nu pentru mult timp, după gratii. "În urma unor laborioase activităţi investigative întreprinse de poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor pe raza judeţelor Gorj, Mehedinţi, Caraş-Severin, trei bărbaţi, suspectaţi de comiterea mai multor înşelăciuni, au fost reţinuţi şi conduşi la sediul I.P.J. Gorj pentru documentarea activităţii infracţionale. Pe baza probelor administrate de poliţişti rezultă că cei trei suspecţi au achiziţionat în sistem leasing, în perioada 2007-2008, mai multe utilaje tip excavator, buldozer, concasor etc., de la trei societăţi comerciale din Bucureşti, pentru care au folosit documente contabile falsificate (balanţe, extrase de cont). Ulterior, aceste utilaje au fost revândute către terţi prin societăţi „fantomă”, la preţuri subevaluate, în scopul de a încasa cât mai repede lichidităţi, ratele către societăţile de leasing nemaifiind achitate. Prejudiciul creat prin aceste acţiuni frauduloase a fost estimat până în prezent la suma de 2,6 milioane lei”, anunţa, la vremea respectivă, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Gorj.

Vizualizări: 775

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: