Bugetarii din învăţământ, plătiţi în funcţie de studii

Educatorii şi învăţătorii care au studii superioare se vor numi profesori din acest an. Noua denumire le va aduce mai mulţi bani în portofele dar doar dacă au studii superioare. Cei care vor un salariu mai mare trebuie să se înscrie la facultate pentru că vor fi plătiţi în funcţie de studiile absolvite.

După ce zeci de ani au profesat cu studii medii, educatorii şi învăţătorii se văd nevoiţi să se înscrie la facultate. Asta pentru că Ministerul Educaţiei, Tineretului şi Sportului a decis ca ei să fie plătiţi în funcţie de studiile pe care le au. Astfel, potrivit Legii Educaţiei, un învăţător cu studii medii primeşte lunar un salariu de 950 de lei, iar unul cu studii superioare cu 250 de lei mai mult. „Puţini dintre cei care profesează în învăţământul primar şi preşcolar din Gorj au studii superioare. Întrucât legea nu îi obligă, aceştia au ocupat un loc în sistem în urma absolvirii Colegiului Pedagogic, iar acum, dacă vor salarii mari, trebuie să facă o facultate, deşi au lucrat zeci de ani în domeniu”, precizează Camelia Bibere, inspector şcolar general adjunct în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj (IŞJ).

Studenţi la 40 de ani

Mariana Rusu este educatoare la Grădiniţa numărul 31 din Târgu Jiu şi are 42 de ani. Femeia a ocupat postul în urma absolvirii Colegiului Pedagogic. Nu s-a gândit să urmeze cursurile unei facultăţi, iar acum regretă. „Nu era necesar să ai studii de lungă durată pentru a fi educator. Nu m-am gândit nicio clipă că se va ajunge să fim plătiţi în funcţie de studiile absolvite, aştept să înceapă înscrierile la facultate şi îmi voi depune şi eu dosarul cel mai probabil la Facultatea de Litere”, spune aceasta.

Vizualizări: 109

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: