Bugetul Primăriei Târgu Jiu, pe minus. Banii, în salarii!

Proiectul bugetului local al Primăriei Târgu Jiu ia în calcul venituri de 163,7 milioane de lei, faţă de anul trecut când a fost fundamentat pe 223 de milioane. Asta deoarece lefurile profesorilor nu mai sunt plătite de primării, ci direct de Inspectoratul Şcolar. Totuşi, primăria şi-a propus în 2018 să cheltuiască mai mult decât produce, adică 167,7 milioane de lei, deficitul fiind de aproape un milion de euro. Cheltuielile cu salariile sunt mult umflate faţă de anul trecut.

Bugetul Primăriei Târgu Jiu pe 2018 pare mai mic cu 59,3 milioane de lei faţă de anul trecut. Dacă ţinem însă cont că banii pentru salariile profesorilor, 77 de milioane de lei, nu mai trec prin bugetul local, putem deduce că bugetul este de fapt mai mare.

 Cheltuieli uriaşe cu salariile

Guvernul a fost generos cu bugetarii anul trecut, ceea ce se simte mai mult în bugetul din acest an. Astfel, salariile pentru personalul Primăriei Târgu Jiu sunt previzionate în 2018 la 12,8 milioane lei, faţă de 10,9 milioane cât erau previzionate anul trecut.

La toate instituţiile subordonate primăriei vor fi cheltuiţi bani mai mulţi pentru salarii. De exemplu, 5,4 milioane la Direcţia Publică de Venituri, faţă de 4,8 milioane anul trecut, 1,8 milioane la Evidenţa Populaţiei, faţă de 1,5, peste un milion pentru Centrul Brâncuşi, faţă de 0,7 milioane anul trecut, 4 milioane la Direcţia de Patrimoniu, faţă de 3,5 milioane anul trecut etc.

Subvenţiile acordate unor instituţii cresc şi ele. Astfel, Transloc va primi în 2018 o subvenţie de 6 milioane lei, faţă de 5,4 milioane anul trecut. O subvenţie uriaşă primeşte Poliţia locală, 9,7 milioane lei, faţă de 7,5 milioane anul trecut. A crescut şi subvenţia pentru teatru, de la 3,6 la 4,2 milioane.

În rest, banii se duc preponderent pentru asistenţă socială. Au fost tăiaţi bani de la „Străzi”, 6,1 milioane faţă de 6,8. În 2018 vor fi rambursate credite de doar 0,8 milioane, faţă de 4,5 milioane anul trecut.

 VENITURI

Primăria îşi propune în acest an să obţină mai mulţi bani din impozitele pe clădiri şi pe terenuri, nefiind clar dacă prin creşterea acestora sau o mai bună colectare. Este estimată şi o dublare a veniturilor din „Amenzi, penalităţi, confiscări”, de la 7 la 13,3 milioane de lei. De asemenea, sunt luate în calcul subvenţii de la bugetul de stat de 14 milioane de lei, din care 12 milioane din PNDL, în condiţiile în care anul trecut aceste subvenţii erau de 5,1 milioane.

Vizualizări: 1,241

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: