Bugetul unui festival pentru copii, cât onorariul unui artist la „Maria Lătăreţu”

Organizatorul Festivalului Naţional de Folclor al Copiilor „Domnica Trop” vrea ca evenimentul să fie prins de autorităţile judeţene în calendarul de activităţi culturale ale judeţului de anul viitor, astfel încât să primească finanţarea care se cuvine.

Publicistul Dorin Brozbă, cel care se ocupă de organizarea festivalului, spune că sumele alocate în acest an de autorităţi sunt echivalentul onorariului primit de un singur artist chemat să cânte la Festivalul Naţional „Maria Lătăreţu”, care s-a desfăşurat la începutul acestei luni. Deşi nu a dorit să spună suma, ar fi vorba de circa 5.000 de lei.

Festivalul Naţional de Folclor al Copiilor „Domnica Trop” se află anul acesta la cea de-a VI-a ediţie şi va avea loc în data de 9 decembrie, la Muzeul Judeţean Gorj. Circa 80 de copii cu vârste cuprinse între 7 şi 13 ani vor participa la acest festival folcloric. Înscrierile au început de marţi, 14 noiembrie, şi se încheie în data de 24 noiembrie. Fiind vorba de un număr mare de participanţi, preselecţiile vor avea loc în zilele de 27 şi 28 noiembrie, în mai multe localităţi: Baia de Aramă, Târgu Jiu, Slatina, Drobeta Turnu Severin şi Craiova.  

Organizatorii evenimentului fac eforturi mari pentru a le asigura participanţilor tot ce este necesar. Fiecare copil primeşte o gustare, un suc, dulciuri, diplome şi premii în bani. Marele premiu este în cuantum de 500 de lei. La eveniment va lua parte şi rapsodul Domnica Trop, artista în onoarea căreia a fost organizat acest festival. „Consiliul Judeţean ne-a dat cât este onorariul unui artist la festivalul cel mare, «Maria Lătăreţu»”, a spus Dorin Brozbă.

Publicistul speră ca festivalurile pentru copii să fie prinse în agenda culturală a judeţului şi finanţate corespunzător. „Banii alocaţi acestui eveniment sunt puţini, ca de obicei. Noi, organizatorii, ne-am obişnuit cu acest lucru. Acum câteva zile am solicitat, în scris, Consiliului Judeţean Gorj ca aceste festivaluri pentru copii, ale celor trei mari artiste ale Gorjului şi Mehedinţiului, respectiv Maria Lătăreţu, Filofteia Lăcătuşu şi Domnica Trop, să fie trecute pe lista oficială a activităţilor culturale pe anul 2018, astfel încât să nu mai avem problemele financiare pe care le-am avut până acum. Deja am făcut destule festivaluri cu ce am putut, astfel încât copiii să fie mulţumiţi”, a mai spus Dorin Brozbă.  

Vizualizări: 446

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: