Buldozerea fanfara militară

Citesc pe Pandurul despre cum târgu-jienii vor sărbători venirea mierii în oraş printr-un “spectacol cu muzică uşoară şi populară în Piaţa Prefecturii”. Frumos, nimic de zis. Dar chiar să-i lăsăm aşa pe moldoveni să ne-o ia din nou înainte? Bucuria noastră este prea mică, festivalul apiculturii trebuia sărbătorit cu ceva mai mult fast, că ne-o iau duşmanii înainte. Să vă dau un exemplu.

Cei peste măsură de atenţi la ştirile din ultima perioadă au putut observa un reportăjel altfel uşor de trecut cu vederea din comuna Oancea, judeţul Galaţi. Atât de mare le-a fost bucuria autorităţilor locale şi a cetăţenilor când s-a achiziţionat un buldozer (în fapt, ca să fim riguroşi, un buldoexcavator) de ultimă generaţie (sau penultimă sau antepenultimă, nou, în orice caz) care va fi degrabă folosit pe viitor în caz de inundaţii sau înzăpeziri încât acesta a fost întâmpinat cu onoruri militare. În tot timpul cât buldozerul a stat maiestuos şi galben în faţa primăriei, o fanfară militară din Bârlad a interpretat marşuri de război şi ode de bucurie. Apoi buldozerul s-a plimbat arogant şi mugitor pe străzile comunei, cu fanfara urmându-l îndeaproape şi cântând neîncetat, în timp ce suflătorii în diverse din grupul instrumental nu-şi mai puteau dezlipi ochii de pe bijuterie. Întrebat de un ziarist de ce a fost totuşi nevoie de mobilizarea unei întregi fanfare pentru un eveniment aparent banal, primarul Victor Chiriloaie a explicat: “Am vrut să fie un moment sonor la sosirea unui utilaj atât de complex în localitate”. Ptiu, drace! Să juri, nu alta, că în Oancea GL a venit batmobilul sau unul dintre roboţeii ăia de la Transformers care se face şi maşină!

Nu la fel de complecşi au fost şi locuitorii comunei, care într-atât s-au bucurat de cadou şi mai ales de cântecele primite la pachet încât şi-au lepădat hainele şi-au început să danseze drăceşte pe lângă buldozer. Iar primarul mecanizat nu se opreşte aici: “Urmează să aducem în Oancea un autogreder, o gunoieră şi o vidanjă de mare capacitate”. Auzi la el, vidanjă de mare capacitate! Numai să aibă grijă, să nu se trezească cu vidajna specializată sugând înăuntru şi fanfara aritmică şi afonată (sic!) de băutură. Deşi poate n-ar fi o pierdere atât de mare. Păi, dacă pentru un biet buldozer s-a folosit fanfara militară, vă daţi seama că pentru o ditamai vidanja de mare capacitate trebuie chemate la Oancea corul şi orchestra Filarmonicii. “Maestre, do major! I-auzi: bate-un iz urât din baltă la Oancea în port / Să vezi rahatul cum se înalţă, să-l strâng acum pot!”.

Mulţumim, România. Să mă chemaţi din Danemarca atunci când aduce Ponta o super-vidanjă de mare capacitate, una naţională, în care să încapă măcar rahaturile politicienilor.

Vizualizări: 167

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: