Burlan şi Bălăşoiu, în conflict din pricina calităţii cărbunelui

Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO) şi Complexul Energetic Craiova sunt în conflict. Mărul discordiei pare să fie calitatea cărbunelui furnizat de SNLO, care nu mai este de ceva timp pe placul Complexului Energetic Craiova. Cazul a ajuns şi în atenţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) cât şi în atenţia presei prin intermediul unei sesizări anonime care denotă neînţelegerile dintre cele două unităţi. Potrivit directorului general al SNLO, Daniel Burlan, complexul energetic Craiova nu are dotările necesare să facă o verificare a calităţii cărbunelui.

Societatea Naţională a Lignitului Oltenia este în prezent în negocieri cu Complexul Energetic Craiova în urma unor neconcordanţe ce au apărut în buletinele privind calitatea cărbunelui furnizat de SNLO.

Fiecare cu probele lui

Potrivit directorului general Daniel Burlan, în ultimul timp au apărut mari diferenţe de calitate între cărbunele care pleacă de la unităţile din Motru şi cărbunele care ajunge la complexul Craiova. În sesizarea amintită, schimbarea calităţii este pusă pe seama transportului care este făcut greşit, fără acoperirea cărbunelui cu prelate. „Este un act de negociere, ei au solicitat să se facă verificarea calităţii asupra cărbunelui care ajunge la complex pentru a se asigura că este aceeaşi calitate cu cărbunele care pleacă de la noi. Aceste verificări s-au făcut şi înainte dar în timp au existat unele diferenţe între probe. Bineînţeles că noi spunem că verificările noastre sunt bune, ei spun că ale lor sunt bune şi atunci am trimis delegaţi să facă o verificare a cărbunelui când ajunge la ei”, a declarat Daniel Burlan, directorul general al SNLO.

Cazul a ajuns şi în atenţia DNA în urma unei sesizări care prevede faptul că o astfel de măsură ar aduce mari prejudicii SNLO tocmai pentru că CE Craiova nu are oameni pregătiţi să facă un control al calităţii ceea ce ar duce efectiv la scăderea preţului de cumpărare al cărbunelui de către beneficiar.

CE Craiova plăteşte firmă pentru analize

Sesizarea a ajuns şi la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, făcându-se referire şi la faptul că oamenii de la Motru şi-ar putea pierde locul de muncă dacă verificările ar fi făcute doar la Craiova. „Noi nu vom fi niciodată de acord ca verificările să fie făcute doar la ei. Recepţia calitativă se face la furnizor. Nici nu poate fi vorba ca oamenii de la Motru să rămână fără serviciu pentru că la Craiova chiar nu se poate face un control al calităţii, nu au oameni pregătiţi, nu au logistica necesară iar probele se vor lua ca până acum de la Motru pentru că noi nu ne asumăm răspunderea pentru transport care oricum este al lor”, a declarat Daniel Burlan.

Chiar dacă potrivit sesizării anonime, Complexul Energetic Craiova ar fi atribuit contractul de verificare unei firme de profil, Constantin Bălăşoiu, directorul complexului, nu recunoaşte acest lucru spunând că verificarea calităţii se va face cu oamenii lui din complex. „Eu nu am impus nimănui, recepţia se face tot la SNLO iar eu îmi fac propria mea recepţie pentru că au fost milioane de cazuri de-a lungul timpului în care buletinele privind calitatea nu au fost în concordanţă. Eu îmi fac propria mea verificare iar ei şi-o fac pe ai lui. Nu am contractat nicio firmă, e hazliu, verificarea o fac cu specialiştii mei din complex”, a declarat Constantin Bălăşoiu, directorul Complexului Energetic Craiova.

Oricum, cel care a sesizat aceste lucruri a ataşat şi licitaţia atribuită de CE Craiova firmei TERMOMONTAJ S.R.L. pentru suma de 354,776.96 RON.

Vizualizări: 173

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: