Burse de doi lei pentru premianţii Gorjului

Au media zece şi o bursă de doi lei. În acest fel sunt încurajaţi elevii buni la învăţătură, care aduc judeţului Gorj rezultate la olimpiadele şi concursurile şcolare din ţară. Fie că sunt burse de merit, burse de studiu sau sociale, cuantumul acestora nu depăşesc 25 de lei pe lună, bani din care liceenii nu îşi pot cumpăra nici cărţile necesare studiului.

La nivelul judeţului 165 de elevi obţin burse de merit, 247 de elevi au bursă de studiu, iar 319 sunt beneficiarii burselor sociale. Pentru că au învăţat, statul român îi răsplăteşte pe elevii merituoşi cu 25 lei pe lună dacă au media generală cuprinsă între 9.50 şi 10, cu 17,5 lei dacă au obţinut o medie cuprinsă între 9 şi 9.99.

Nu au primit nici bursele pe anul trecut

Elevii bursieri studiază la Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu”, la Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu” (CNTV), la Colegiul naţional „Spiru Haret”, la Colegiul Tehnic Motru sau la liceul din Târgu-Cărbuneşti. În ceea ce priveşte bursa socială, aceasta nu depăşeşte nici 10 lei. „Bursa socială se acordă elevilor bolnavi de TBC care se află în evidenţa dispensarelor medicale, pentru cei care suferă de diabet, de miopie gravă, de epilepsie, cardiopatii congenitale, de  insuficienţă renală cronică sau de astm bronşic”, spune Ermina Frunzaru, referent în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj. Elevii aflaţi în această situaţie s-au obişnuit cu ideea şi spun că nu învaţă pentru a fi recompensaţi într-un fel sau altul, ci pentru cultura lor generală. „Bursele au o valoare destul de mică pentru efortul pe care îl depunem, însă sperăm ca în viitor acestea să crească. Cred că fondurile nu sunt suficiente pentru a fi mărite. Cu toate acestea, noi învăţăm pentru noi”, spune Iulia Ţigănele din clasa X-a la CNTV. De aceeaşi părere este şi colega sa de clasă, Diana Dănău, care are media generală 10. Mai mult decât atât, elevii aşteaptă şi acum după bursele din clasa a IX-a, dat fiind faptul că nici acum acestea nu au fost virate în contul primăriilor. „Bursa o primim pe un semestru. Cu ajutorul ei putem să ne cumpărăm o carte şi un obiect vestimentar pe lună”, spune Diana Dănău din clasa a X-a.

Vizualizări: 147

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: