Inundaţie la Crasna! Primăria a luat tuburile de canalizare după alegeri

Mai multe familii din satul Aniniş, comuna Crasna, au avut gospodăriile inundate la sfârşitul săptămânii trecute. Oamenii acuză primăria că le-a pus tuburi de canalizare doar pe perioada campaniei electorale, iar după alegeri le-a luat, pe motiv că este nevoie de ele în altă parte.

Locuitorii de pe o uliţă din satul Aniniş trăiesc un adevărat coşmar de când zăpada a început să se topească. Calea de acces la locuinţele lor s-a transformat într-o mare baltă. Cei care nu sunt echipaţi cu cizme de cauciuc nu pot ieşi din curţi, iar cei care au casele joase s-au trezit cu beciurile pline de apă.

Acest coşmar a început în urmă cu câţiva ani şi reapare de fiecare dată când se topesc zăpezile sau plouă mai puternic. Autorităţile locale au pus în urmă cu câţiva ani două tuburi care ajutau la scurgerea apei printre gospodării, pe care le-au luat cu promisiunea că le vor înlocui cu altele. Le-au şi înlocuit în campania electorală din vara lui 2008, dar le-au luat înapoi imediat după alegeri, după cum susţin localnicii. „Îşi bat joc de noi pur şi simplu, aşa am ajuns. Uliţa asta este uitată de soartă. Primarul ăsta îşi aminteşte de noi numai în campania electorală, iar în rest suntem inexistenţi. Ne-a băgat tuburi pe unde să se scurgă apa şi apoi le-a luat. A doua oară tot aşa le-a adus înainte de campania electorală şi apoi vicele cu un consilier le-au luat. Tot zic că le aduc şi de atunci nu i-am mai văzut pe aici. Poate îşi amintesc şi de noi în altă campanie. Fac numai măgării aici”.

Primarul este cam uituc

Contactat telefonic, primarul comunei Crasna, Aurel Vamvu, a negat situaţia prezentată şi s-a arătat convins că în localitatea pe care o conduce nu sunt probleme. ” Nu este adevărat aşa ceva. Am văzut şi eu pe Internet în ziarul dumneavoastră că sunt inundaţii şi am fost toată ziua prin comună să văd dacă sunt probleme şi nu este nimic. La o singură gospodărie în satul Radoşi a fost inundat podul unei familii, dar s-a rezolvat. Cât despre tuburile de scurgere, eu am pus în ultimii ani peste 60 de tuburi şi nu am luat niciunul înapoi”.

La numai câteva minute de la această convorbire, Vamvu revine cu un telefon, semn că şi-a amintit între timp că situaţia relatată de noi este reală. „În zona prezentată de dumneavoastră într-adevăr au fost tuburi, dar le-am luat pentru că un cetăţean a zis că i se scurge apa prin livadă. Dar nu sunt probleme în zonă şi e mai bine ca apa să-şi urmeze cursul, decât să fie dirijată. Chiar acum fusăi acolo după ce mă sunarăţi şi nu este absolut nimic ieşit din comun. Lucrurile sunt sub control”.

Copiii, căraţi în braţe până la drumul principal

Ce înseamnă că lucrurile sunt sub control? Cei care au copii trebuie să îi care în spate până la şoseaua principală atunci când pleacă la şcoală, pentru că apa le trece peste glezne. „Noi ne ducem copiii în spate la şcoală, pentru că altă posibilitate nu avem. Microbuzul pe aici nu trece. Ne încălţăm cu cizme de cauciuc, îi luam în spate şi îi ducem. Când obosim îi mai lăsăm un pic unde este apa mai mică să ne odihnim şi apoi o luăm din loc. A venit copilul meu într-o zi cu picioarele fierte acasă. A terminat mai devreme şi nu am ştiut să mă duc să-l iau şi i-a trecut apa peste ghetuţe. Nu e posibil aşa ceva. Dacă nu am avea cizme de cauciuc am muri de foame în casă. Nici după pâine nu putem să ne ducem”.

Sunt şi oamenii prin ale căror gospodării apa şi-a făcut albie şi a început să curgă în tocmai ca un rău. Ca şi cum asta nu ar fi fost suficient, alimentele lor sunt în pericol pentru că apa a început să intre şi în beciuri. ”La mine curge prin curte. Am încercat să o deviez mai încolo de casă, dar nu am putut. Ziua mai mă uit eu, dar noaptea toată se duce în beci şi dimineaţă mă apuc să o strâng şi să o arunc, pentru că am şi eu conserve, ceapă cartofi, făină, carne de toate în beci. Am muncit toată vara să-l umplu şi acum să le ia apa toate. Nu-i posibil aşa ceva. Primarul ăsta îşi bate joc de noi. Suntem amărâţi. Vai de viaţa şi de zilele noastre pe aici când plouă sau când se topeşte zăpada”.

Vizualizări: 3,666

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: