Bursele elevilor, din banii primăriilor

Primăriile din judeţul Gorj vor trebui să aloce fonduri pentru bursele elevilor merituoşi. Începând din acest an, banii pentru bursele de merit, de studiu şi de ajutor social nu vor mai fi asigurate din bugetul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS).

Pe parcursul anului trecut au beneficiat de burse 2371 de elevi gorjeni. Dintre aceştia, 165 au primit burse de merit, 247 au beneficiat de burse de studiu, iar 2319 au primit burse sociale. Valoarea bursei de merit este de 25 lei, a unei burse de studiu este de 17,5 lei, iar o bursă socială valorează 10 lei. Primăriile vor decide şi cuantumul burselor în funcţie de bugetul disponibil.

Cei mai mulţi bursieri sunt la Târgu-Jiu

Cei mai mulţi elevi bursieri învaţă la liceele din municipiul Târgu Jiu. Printre acestea se numără Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu”, Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu”, Colegiul Comercial „Virgil Madgearu” sau Colegiul Naţional „Spriru Haret”. Reprezentanţii municipalităţii spun că acest lucru era ştiut oarecum de la începutul anului, în momentul în care au fost primite comunicările de la Direcţia Judeţeană a Finanţelor Publice privind alocarea sumelor din TVA. „Dacă până acum pe partea de învăţământ asigurau şi partea de burse şi partea de obiecte de inventar şi salarii a profesorilor, anul acesta comunicatul lor este destul de sec. Se asigură numai banii profesorilor. Ce înseamnă obiecte de inventar şi burse se asigură din veniturile proprii ale bugetului local. Aici e vorba de bursele de merit, de studiu şi de ajutor social”, spune Narcisa Cristea, director economic în cadrul Primăriei Târgu Jiu. O atenţie deosebită va fi acordată de reprezentanţii autorităţilor locale acordării burselor sociale. „Având în vedere că şi bugetul municipiului Târgu Jiu este afectat şi el de această perioadă de criză, trebuie să asigurăm o atenţie deosebită acordării burselor de ajutor social. Dacă cele de studiu sau de merit sunt pentru rezultate deosebite, cele sociale se adresează unor copii care nu au venituri şi efectiv trăiesc din această bursă. Nu le-au asigurat în bugetul de stat şi se asigură din veniturile bugetului local”, mai adaugă Narcisa Cristea.

Ministerul stabileşte criteriile

Prin bugetul MECTS se vor derula programele naţionale „Bani de liceu”, se vor asigura rechizitele şcolare pentru elevii din medii şi familii defavorizate, transportul elevilor care fac naveta pe distanţe de până la 50 kilometri şi bursele studenţilor. În privinţa burselor de merit, de studiu şi a burselor sociale, MECTS va stabili doar criteriile de acordare. Astfel, pentru a beneficia de o astfel de bursă, elevii vor depune dosarele la şcolile în care studiază, urmând ca după centralizarea şi verificarea legalităţii documentelor şi a solicitărilor, şcolile să trimită datele finale inspectoratelor şcolare judeţene, iar acestea la rândul său, consiliilor locale.

Vizualizări: 125

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: