Bust de zece mii de euro, exfoliat în câteva luni

Scandalurile legate de statuile amplasate în Târgu Jiu par să nu se mai termine. De această dată este vorba de bustul din bronz realizat în memoria lui Ioan Popilian, poliţist căzut la datorie în primul război mondial, care pur şi simplu se descompune. Asta la doar câteva luni de la inaugurare, bustul costând municipalitatea 50.000 de lei. Anul trecut, primăria Târgu Jiu a fost somată să intre în legalitate cu mai multe busturi, amplasate fără avizul Ministerului Culturii, fiind vorba de operele dedicate lui Sergiu Nicolaescu, Gheorghe şi Arethia Tătărăscu.

Bustul lui Ioan Popilian a avut probleme încă de la inaugurare, când autoritățile locale de abia au făcut rost de o scară și o bucată de pânză cu care să acopere fata eroului înainte de inaugurare. Acum, la câteva luni distanță în timp, fața polițistului erou arată ca după bombardament, fiind aproape de nerecunoscut, mai nimeni neștiind oricum cine este Popilian și ce a făcut el pentru a merita un bust în Parcul Central. „Nu cunosc personajul pe care îl reprezintă și nu știu cine este, dar parcă este lovit peste față. Uitați-vă cum are ochii, parcă e lovit!”, spunea ieri o doamnă, în timp ce soțul ei o completa ironic. „Haide dragă, nu vezi că nu e bărbierit!”, glumește soțul, în timp ce alt trecător vine cu o explicație și mai ironică. „Are hepatită! S-a îmbolnăvit pentru că nu are nici soclul cum trebuie, nu vedeți că nu e întreg. Poate e supărat și pe autoritățile locale din cauza asta”.

bust_popilian_exfoliat

Se repară

Lucrarea a presupus costuri de 50.000 de lei, sumă pe care oricine o consideră prea mare după ce vede cum arată lucrarea. Artistul care a realizat bustul, Vlad Ciobanu, spune că până și o ploaie acidă putea să creeze asemenea probleme, el declarând că luni va veni la Târgu Jiu pentru a remedia finisajele la lucrare. „Ce s-a întâmplat? S-a dus culoarea, dar bronzul e la locul lui, forma e la locul ei. E ca și cum ai compara că s-a dus varul de pe o casă și toată lumea comentează că s-a dus casa, dar acoperișul e la casa lui, ferestrele sunt la locul lor. Acum o să zugrăvim din nou”, a explicat, mai plastic, artistul despre ceea ce va face luni când este așteptat la Târgu Jiu.

Situația bustului a intrat și în atenția celor de la Centrul de Artă și Cultură Constantin Brâncuși,  directorul Doru Strâmbulescu confirmând și el că Vlad Ciobanu va remedia problemele respective în cursul săptămânii viitoare. „Nu cred că este vorba despre o deteriorare în sine a operei, ci doar de probleme la stratul de patină cu care a fost dat bustul Popilian. L-am încunoştinţat pe sculptorul Vlad Ciobanu despre această situație și a luat la cunoștință. A și discutat cu cei cărora le-a încredințat turnarea în bronz și patinarea lucrării, o firmă din Arad, care luni își va trimite la Tg Jiu reprezentanții pentru a remedia problemele respective”, a menționat Strâmbulescu.

Recidivă

Bustul lui Popilian nu este singura lucrare de acest gen din Târgu Jiu care are „o problemă” menită să aducă opera în discuția publică. Anul trecut bustul lui Sergiu Nicolaescu a stârnit vii controverse după ce majoritatea privitorilor a considerat că nu îl reprezintă cu adevărat pe regretatul actor și regizor. Și bustul Arethiei Tătărăscu a ajuns prilej de glume după ce trecătorii au observat că sânii doamnei sunt mult prea mari față de restul operei, Ministerul Culturii cerând îndepărtarea celor două lucrări pe motiv că nici nu ar avea autorizație, între timp acestea rămânând în continuare pe aceleași amplasamente.

Vizualizări: 229

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: