Busturile soților Tătărescu, mutate la Vladimir. “Așteptăm turiști”

Busturile Arethiei și al lui Gheorghe Tătărescu au fost amplasate în curtea Casei Memoriale „Tudor Vladimirescu”, după ce au fost date jos de pe Axa Brâncuși. Totul a venit după o decizie a Ministerului Culturii care nu și-a dat avizul privind amplasarea celor două lucrări la Târgu Jiu.

“Până la 30 ianuarie, trebuia să intrăm în legalitate. Lucrările n-au putut rămâne la Târgu Jiu deoarece Comisia Națională a Monumentelor pentru For Public a considerat că Arethia Tătărescu nu îndeplinește criteriile estetice. Concepția Comisiei nu a coincis cu concepția artistului plastic și au fost amplasate ilegal în spațiul public. La Vladimir, avem toate avizele necesare. A fost problemă cu bustul Arethiei care ar fi fost supradimensionat”, a fost explicația lui Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Județean.

Chiar dacă s-au obținut toate documentele necesare pentru transferarea lucrărilor la Vladimir, mai multe sesizări care au ajuns la Direcția Județeană de Cultură Gorj l-au determinat pe directorul acestei instituții să ceară lămuriri la superiori. Există suspiciuni privind modul în care s-a constituit Comisia Zonală a Monumentelor de la Craiova. „Din punct de vedere legal, mutarea acestor statui s-a făcut conform legii. Direcția pentru Cultură Gorj are un singur semn de întrebare vizavi de unul dintre avize, cel dat de Comisia Monumentelor Zonale nr. 4, de la Craiova. Anumiți cetățeni ne-au sesizat anumite nereguli vizavi de întrunirea acestei comisii și de legalitatea întrunirii ei, aspecte pe care Direcția de Cultură Gorj nu le-a putut verifica. Am făcut un memoriu către Ministerul Culturii în care am explicat toată situația de la început și așteptăm un răspuns de la ministerul de resort vizavi de acest subiect. Dar din punct de vedere legal, la această oră, Muzeul Județean are toate autorizațiile de construcție. Am și dispus un control în acest sens. Sunt autorizații emise de Primăria Vladimir pentru acest lucru”, a explicat Pompiliu Ciolacu, directorul Direcției de Cultură Gorj.

Sculptorul Paul Popescu, autorul celor două busturi, crede, în continuare, că, la mijloc, este doar o răzbunare: „Nu conducătorul muzeului e persoana care ar fi tras sforile să fie date jos și să se mute. Interesele sunt în alte zone, la alte personaje, la o gașcă care s-a constituit în jurul viceprimarului Adrian Tudor. Au intrat în această mare horă să șteargă urmele trecerii mele prin Gorj. Eu nu voi intra în această horă. I-aș pupa pe frunte, dar mi-e scârbă să mă apropii”.

Între timp, primarul și localnicii din Vladimir se bucură că operele au ajuns la ei și speră să atragă turiști. „Cele două statui au fost amplasate în curtea Casei Memoriale Tudor Vladimirescu. Este autorizație pentru cele două busturi. Eu sunt bucuros că au fost aduse la noi. Sper ca, în viitor, să fie cât mai mulți turiști care să viziteze muzeul și cele două busturi ale soților Tătărescu. Doamna Tătărescu a avut o funcție la Cultură, a ajutat la restaurarea Casei Memoriale și din acest motiv a fost luată hotărârea să fie aduse cele două busturi la Vladimir”, a transmis primarul din Vladimir, Ion Ianăși.

Vizualizări: 998

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: