Cabinet medical şi farmacie într-un monument istoric din Bălăneşti

Vrea să reabiliteze casa memorială  a lui Ion Popescu Voiteşti şi să o treacă în circuitul turistic, chiar dacă aici funcţionează în prezent o farmacie şi un cabinet medical. Este dorinţa primarului din Comuna Bălăneşti, Ovidiu Pungan, care a început să facă demersuri în acest sens. Ieri conducerea Muzeului Judeţean, care are în administrare Casa Memorială, s-a deplasat la faţa locului pentru a vedea care este stadiul în care se află reparaţiile. Dacă monumentul istoric va fi dat în circuitul turistic, turiştii vor putea vizita la parterul casei memoriale un cabinet medical şi o farmacie.

În Casa Memorială a lui Ion Popescu Voiteşti funcţionează în acest moment o farmacie şi un cabinet medical, iar conducerea Muzeului Judeţean care are în administrare monumentul istoric primeşte chirie pentru cele două spaţii. Este o sumă modică, de aproximativ 500 de lei pe an, iar din punctul de vedere a lui Dumitru Hortopan funcţionarea farmaciei şi a cabinetului într-un monument istoric este un lucru normal, mai ales că aceasta fost şi dorinţa lui Ion Popescu Voiteşti. „Este normal să funcţioneze aici o farmacie şi un cabinet medical, pentru că sunt în interesul comunităţii. Mai mult decât atât, acest lucru a fost şi lăsat prin testament de Ion Popescu Voiteşti. De exemplu, farmacia plăteşte o chirie Muzeului Judeţean de 500 de lei pe an”, a declarat Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean

Lucrează la un proiect de reabilitare

Primarul din comuna Bălăneşti vrea ca această Casă Memorială să intre în circuitul turistic şi a cerut ajutor mai multor instituţii abilitate. „Casa nu mai este în administrarea primăriei. Eu aş vrea ca monumentul istoric să fie reabilitat, pentru că este într-un stadiu avansat de deteriorare şi ar fi păcat să se piardă. Mi-aş dori să devină un punct turistic în Bălăneşti”, a declarat Ovidiu Pungan.

Directorul Muzeului Judeţean susţine că a început să facă mici reparaţii la casa memorială şi are în plan întocmirea unui proiect de reabilitare a monumentului istoric. „De aproximativ o săptămână facem igienizări. Am amenajat curtea şi am făcut mici reparaţii la acoperiş. Ne dorim ca măcar curtea să arate bine şi îngrijită, iar pentru reabilitarea casei facem un proiect pentru a primi finanţare”, a mai precizat Dumitru Hortopan.

Vizualizări: 166

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: