Cadouri de Ziua Animalelor

Ieri, când citeați despre rechini și cum ar putea omul să-i facă să dispară (ceea ce n-au reușit precedentele patru extincții în masă, pe durata a jumătate de miliard de ani) s-a sărbătorit Ziua Internațională a Animalelor. Se sărbătorește de mult, dar abia recent am început să luăm în calcul ce presupune grija pentru animale de fapt și cum ar trebui să arate drepturile lor. În cinstea zilei lor, mai suportați, rogu-vă, încă un text despre animale.
Recent, BBC a difuzat un documentar creație proprie în care se ridică o problemă la care puțini s-ar fi gândit: nu cumva ar trebui să răsplătim animalele care săvârșesc diverse munci pentru noi, așa cum îi răsplătim și pe oamenii care fac asta?
În documentar, expertul în neurologie Philip Low afirmă răspicat: ”Nu există absolut nici o dovadă a ideii larg încetățenite că doar oamenii au conștiință. Nu există nimic în creier care să sugereze asta. Creierele animalelor sunt la fel de complexe ca al nostru. Sacrificând 70 de miliarde de animale pe an doar pentru carne, ucidem 70 de miliarde de conștiințe.”
Eforturile pe care ONG-urile pentru animale și oameni de știință precum doctorul Low le fac pentru oprirea abuzurilor împotriva animalelor sunt încununate de tot mai multe succese. Vi le spun doar pe cele de anul acesta:
-Primarul din Pamplona, Joseba Asiron, a vorbit în favoarea campaniei care cere oprirea festivalului anual tradițional, care implică eliberarea unor tauri care aleargă liberi pe străzile orașului: ”Să organizăm un festival care are la bază suferința unei ființe vii, în secolul 21, este o idee cel puțin discutabilă”.
-Statele Unite și China au încheiat un acord prin care se angajează să scoată în afara legii comerțul cu fildeș.
-Uniunea Europeană a interzis importul de produse din carne sau ulei de focă.
-40 de companii aeriene au anunțat că vor interzice transportul de trofee vânătorești nicăieri în lume.
-Cel mai mare circ din lume a anunțat că nu va mai folosi animale în spectacole, începând din 2017. De altfel, 17 țări au interzis deja folosirea animalelor în circuri, cel mai recent caz fiind Olanda.
-Acvariul Național din Baltimore a construit niște ”sanctuare” în golfuri special amenajate, unde va elibera toți delfinii pe care îi deține.
-În America au fost oprite testele medicale pe pui de maimuță care erau despărțiți de mamele lor la scurt timp după naștere.
-Mai multe mari firme de modă au anunțat că nu vor mai folosi blana în colecțiile lor.
-Cimpanzeii folosiți în laboratoarele medicale vor fi pensionați și eliberați în sanctuare speciale, conform unei legi date în SUA.
-Noua Zeelandă a interzis testarea pe animale pe teritoriul țării.
-Gigantul Sea World a anunțat că nu va mai folosi orci în programul lor de ”distrat” copii.
Și e doar începutul. La Mulți Ani!

Vizualizări: 283

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: