Căldăruşe a calculat economiile aduse de concedieri

Miile de persoane date afară de la Complexul Energetic Oltenia înseamnă economii de 120 de milioane de lei pe an, a declarat Gabriel Căldăruşe, preşedintele Sindicatului Mine Energie Oltenia. La 1 iunie, două mii de persoane vor pleca acasă doar cu salariul, iar plăţile compensatorii promise de CE Oltenia prin programul de concediere colectivă vor fi date în tranşe.

Chiar dacă reprezentanţii companiei, ai Guvernului, ai partidului aflat la guvernare - PSD, şi liderii locali au declarat în ultimii ani că nu vor fi concedieri la CE Oltenia, peste trei mii de persoane au părăsit Complexul Energetic Oltenia. O mie de salariaţi au fost transferaţi la CET Govora şi încă două mii vor fi daţi afară de la 1 iunie. Gabriel Căldăruşe, preşedintele SMEO, spune că anul acesta nu se va simţi plecarea celor trei mii de oameni, dar la anul costurile cu munca vie vor fi mai mici cu 120 de milioane de lei. „Cel puţin 120 de milioane. De abia de la anul, pentru că v-am spus că primele cinci luni au fost plătiţi integral toţi, apoi urmează plăţile compensatorii, apoi datoriile către bugetul statutului”, a declarat liderul SMEO la un post local de televiziune.

Şi daţi afară, şi lefteri

Sumele mici oferite de companie celor care rămân pe dinafară au produs adevărate manifestări şi salariile compensatorii au fost acceptate cu greu. S-a decis să se acorde între 2 şi 6 salarii compensatorii în funcţie de vechimea în muncă în sensul că cei care au cei mai mulţi ani în minerit sau energie vor lua cel mai puţin. Dar nici pe aceştia nu-i vor primi toţi. Gabriel Căldăruşe spune că la finalul lui iunie vor primi un salariu, iar restul prin iulie. “Pe 29 aprilie au fost înştiinţaţi că în luna iunie, imediat după disponibilizări, până la sfârşitul lunii iunie vor fi acordate sumele pentru un salariu, urmând ca în luna iunie să fie acordată diferenţa de sume la toţi, în funcţie de numărul de salarii. Tot datorită lipsei de lichidităţi de care suferă compania la ora actuală. Luna aceasta a fost termenul limită pentru certificate, a fost un vârf de plăţi datorii, rate către bănci”, a mai spus liderul sindical.

Vizualizări: 138

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: