Căldăruşe vrea să semneze un protocol cu Gerea

Preşedintele Sindicatului Mine Energie Oltenia (SMEO), Gabriel Căldăruşe, vrea să semneze un protocol cu ministrul energiei, Andrei Gerea, în urma şedinţei de vineri cu sindicatele, Consiliul de Supraveghere şi Directoratul. Acesta spune că până acum ministrul doar a promis şi nu a făcut mare lucru. Căldăruşe a mai declarat la o emisiune tv că i s-a spus la Bucureşti că nu este exclusă varianta privatizării majoritare. Însă liderul crede că grupuri de interese au dorit înregistrarea pierderii uriaşe de 700 de milioane de lei în 2014, care ar fi rezultatul unui „joc“, astfel încât CEO să ajungă numai bun de vândut.

Gabriel Căldăruşe ameninţă, timid, cu proteste dacă ministrul Energiei nu va rezolva doleanţele administraţiei şi sindicatelor: aprobarea Legii 255 pentru extinderea unor cariere din CEO, schimbarea legislaţiei, mixul energetic, etc. Liderul doreşte semnarea unui document în care să spună exact perioada în care va fi soluţionată fiecare problemă în parte: „Dacă ar fi rezolvate am sista aceste forme de protest pe care intenţionăm să le facem“.

Pierdere înseamnă privatizare

A fost abordat şi subiectul privatizării majoritare, redeschis acum o săptămână după o declaraţie a secretarului de stat Bogdan Badea. Căldăruşe spune că a discutat cu oficialul la Bucureşti şi mesajul a fost cam acelaşi. El a explicat cum actualul Guvern a semnat şi el pentru privatizare majoritară, însă a pus condiţia profitabilităţii. CE Oltenia a terminat 2014 pe pierdere, dar rezultatul este datorat unor jocuri şi eforturi ale unor grupuri de interese. El mai zice şi că sindicatele din Federaţia Naţională Mine Energie au pus umărul la situaţia CEO. „În 2011, înainte de a fi Complexul Energetic Oltenia, în memorandumul cu FMI era dată clară că cel târziu 31 ianuarie 2012 ca această companie să fie privatizată. Ăsta a fost scopul, nimeni nu a crezut că va rezista. După aceea, în 2013 s-a încercat să se impună iarăşi printr-un memorandum cu FMI chiar privatizarea, a fost acea soluţie de mijloc. A fost semnat, dar se spunea că se va privatizeze dacă această companie nu va fi profitabilă. Asta e senzaţia, că se fac jocuri şi eforturi ca ea să nu fie profitabilă şi să ajungă într-o situaţie economică dezastruoasă“, a declarat preşedintele SMEO.

Şi Victor Ponta, premierul României, declara că nu se discută de privatizarea CEO atâta timp cât e pe profit.

Vizualizări: 146

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: