Călinoiu: CEO mai are bani pentru o lună. Ce spune Ciurel!

Liderul Uniunii Social-Liberale (USL) Gorj, Ion Călinoiu, a declarat ieri că la Complexul Energetic Oltenia (CEO) mai sunt bani pentru o lună. Managerul Laurenţiu Ciurel confirmă situaţia gravă a companiei şi spune că se ajunge la disponibilizări. Sindicaliştii din minerit şi energie anunţă proteste la Autoritatea Naţională pentru Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) şi se uită lung spre parlamentarii USL care reprezintă 70% din Parlamentul României. Premierul dat de judeţul Gorj, Victor Ponta, a scos de la naftalină un raport de control de acum şase luni şi se pregăteşte să le dea un semnal pozitiv producătorilor de energie verde: vine la inaugurarea parcului fotovoltaic de la Cărbuneşti. Concluzia: CEO îndeplineşte toate criteriile pentru a fi privatizat majoritar.

În a treia zi de Paşti, Laurenţiu Ciurel a declarat la posturile centrale de televiziune că vor fi valuri mari de disponibilizări, motivele fiind consumul scăzut de energie şi vânzările aproape de zero. Ieri, a reluat mesajul. „Dacă nu vom putea să pornim foarte repede, nu vom putea să producem energie, nu vom obţine venituri, nu vom putea plăti salarii, taxe şi furnizori. În cazul acesta cu siguranţă una din măsuri va fi diminuarea activităţii. (...) Prelungirea acestei situaţii va afecta ireversibil situaţia CE Oltenia“, a declarat Ciurel. Acesta spune că la acest moment compania nu are datorii.

Parlamentarii USL controlează ANRE

„Dacă ajungem să stăm în cei 500 de MW precizaţi în hotărâre o să fim deja morţi”, spunea Ciurel acum trei săptămâni. Hotărârea de Guvern care reglementează ca CEO să livreze în sistem 500 de MW nu este aplicată, deşi ar fi trebuit să intre în vigoare de pe 15 aprilie. Laurenţiu Ciurel spune că blocajul este la ANRE, care favorizează producătorii de energie verde.

ANRE este subordonată Parlamentului României, iar 70% din parlamentari sunt USL. Sindicalistul Constantin Mitrescu nu înţelege de ce parlamentarii USL nu pot lua o decizie din moment ce au majoritate.

Un parlamentar USL, senatorul Dian Popescu, atrage atenţia că a prevăzut acest moment încă de acum câtva luni. „Eu am tot spus. Atenţie, atenţie, atenţie. Spuneau că totul e bine. Acum ce să mai facem, punem umărul, mergem la ANRE, să vedem ce rezolvăm“, a declarat Dian Popescu.

Întrecere la pichetări

Pentru că locurile de muncă sunt ameninţate, sindicaliştii din minerit şi energie anunţă pichetări la ANRE, la Bucureşti. Sindicalistul Mitrescu a declarat că  sediul va fi pichetat timp de cinci zile de câte 100 de salariaţi, începând cu 14 mai. Pe 24 mai vor merge la Bucureşti 5.000 de salariaţi ai Complexului Energetic Oltenia.

Pichetări a anunţat şi liderul Constantin Creţan. Acesta a remis un comunicat de presă prin care cere implicarea Guvernului României, Ministerului Economiei, dar şi crearea unui mix de energie termo-hidro-eolian-fotovoltaic. La pichetările ce vor avea loc pe 14 şi 15 mai, de la 16-18, la Prefectura Gorj, participă 20 de persoane.

LISTARE

Declaraţiile lui Laurenţiu Ciurel vin în momentul declanşării procedurii de listare la bursă şi de angajare a unui consultant pentru „lăudarea“ companiei. În aceste condiţii, este greu de crezut că listarea la bursă a companiei va fi un succes, mai ales că aprilie şi mai se anunţă pe minus. Ciurel declara acum o lună că cine mai vorbeşte de rău CE Oltenia riscă să fie dat în judecată pentru că periclitează procesul de listare a acţiunilor.

IMPORT

Deşi de mai multe zile grupurile de la termocentrale nu mai merg, CEO a cumpărat energie pentru a-şi onora solicitările. Motivul, procedurile de pornire şi repornire a blocurilor energetice sunt costisitoare. Mai mult, România a importat energie în ultimele luni.

ŞEDINŢE, DISCUŢII

Liderii de sindicat se reunesc astăzi în şedinţă, când vor încerca să identifice câteva măsuri pentru ameliorarea situaţiei companiei. De asemenea, se discută despre prelungirea concediului, intrarea în concediu fără plată sau şomaj tehnic, depozitele de cărbune fiind pline.

Vizualizări: 161

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: