Călinoiu, condamnat! Ce obligaţii are în următorii doi ani!

O nouă decizie istorică a fost pronunțată de magistrații Judecătoriei Târgu Jiu în dosarul în care un fost președinte al Consiliului Județean Gorj a fost acuzat de încălcarea legislației. La aproape un deceniu de la condamnarea de către Tribunalul Gorj a predecesorului său în funcție, Nicolae Mischie, marţi și Ion Călinoiu a aflat verdictul pe care l-a decis instanța în dosarul în care a fost acuzat de fals în declarații.

Verdictul nu îi este deloc favorabil fostului președinte, care a pierdut poziția numărul 1 pe lista PSD pentru alegerile din 11 decembrie. „Stabileşte pedeapsa de 4 luni închisoare în sarcina inculpatului Călinoiu Ion, sub aspectul săvârşirii infracţiunii prevăzute şi pedepsite de art. 326 Codul penal cu aplicarea art.35 alin.1 C.p.. În baza art.83 alin.1 din Codul penal amână aplicarea pedepsei închisorii pe un termen de supraveghere stabilit în condiţiile art. 84 din Codul penal, de 2 ani de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri”, a decis instanța de judecată, verdictul nefiind unul definitiv.

Timp de doi ani, la dispoziţia organelor judiciare
Decizia judecătorilor îl obligă însă pe Călinoiu ca în perioada celor 2 ani stabiliți ca termen de supraveghere să respecte o serie de măsuri care îl obligă să fie permanent la dispoziția organelor judiciare, la fel cum este și Victor Ponta în dosarul în care este anchetat de DNA Ploiești. „Pe durata termenului de supraveghere, inculpatul trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Gorj, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă”, se arată în decizia instanței.

Spera să scape cu muncă în folosul comunităţii
Ion Călinoiu declarase la ultimul termen în proces că este dispus să presteze muncă în folosul comunității, însă o asemenea măsură nu a fost luată în cazul său de către instanță. Judecătorii l-au obligat, în schimb, la plata sumei de 1400 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat. Ironia sorții face ca suma de 1400 de lei să reprezinte exact cele două venituri pe care Călinoiu nu le-a menționat în declarațiile sale de avere și pe care le-a încasat ca urmare a prestării unor activități incompatibile cu funcția pe care a ocupat-o. Pe parcursul procesului fostul președinte a menționat că sumele respective, de circa 600 lei și, respectiv, 800 lei, erau prea mici pentru a-și mai aminti de ele după câteva luni de la încasare pentru a le evidenția în declarațiile de avere. Procurorii și inspectorii de integritate au considerat însă că tocmai lipsa acestora sume din declarațiile de avere au arătat că fostul președinte a dorit să acopere starea de incompatibilitate în care s-a aflat în anii 2012 și 2013.

Vizualizări: 2,672

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: