Călinoiu poate candida. Procesul cu ANI, ca şi rezolvat!

Ion Călinoiu are toate şansele să mai candideze pentru un nou mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj fără să aibă vreo problemă de integritate, în ciuda procesului pe care îl are pe rol la Curtea de Apel Craiova cu Agenţia Naţională de Integritate. Inspectorii l-au acuzat pe acesta de incompatibilitate, dar şeful CJ Gorj a contestat decizia şi nu o dată, ci de două ori. Prima dată cererea sa nu a fost timbrată şi, teoretic, procesul putea fi considerat încheiat, însă demersul a fost reluat şi Curtea de Apel Craiova a admis contestaţia, cel de-al doilea proces al lui Călinoiu urmând însă să nu aibă parte de un verdict în Bănie.

Președintele CJ Gorj a cerut la Înalta Curte de Casație și Justiție strămutarea dosarului, magistrații de la instanța supremă admițând cererea la sfârșitul anului trecut. „Admite cererea de suspendare formulată de petentul Călinoiu Ion. Suspendă judecarea cauzei ce formează obiectul dosarului nr. 1118/54/2015 aflat pe rolul Curţii de Apel Craiova - Secţia de contencios administrativ şi fiscal, până la soluţionarea cererii de strămutare formulată de petentul Călinoiu Ion. Definitivă” a decis instanța supremă. Ca urmare, ieri, judecătorii din orașul condus de Lia Olguța Vasilescu s-au văzut nevoiți să ia act de decizia în cauză și au suspendat procesul, lucru dorit și de Călinoiu de altfel. „Ia act de suspendarea judecării cauzei dispusă de ÎCCJ prin încheierea din 16 decembrie 2015 în dosar nr. 4316/1/2015 până la soluţionarea cererii de strămutare”, a decis instanța din Bănie.

Acum mingea e în curtea judecătorilor de la instanța supremă, care au termen la mijlocul lunii viitoare pentru a stabili dacă strămută dosarul și, eventual, unde. O eventuală mutare a procesului la o altă curte de apel va duce la reluarea tuturor procedurilor parcurse deja la Craiova, unde procesul a început în toamnă. Ca urmare, Ion Călinoiu pare să își fi aranjat cărțile pentru următoarea candidatură, aceasta fiind până la acest moment singura problemă pe care șeful CJ Gorj o are în Justiție. Pe 17 iunie anul trecut ANI a făcut publică situația șefului Consiliului Județean, agenția menționând că l-a găsit pe acesta incompatibil întrucât a prestat și alte activități în afară de cea de președinte, lucru interzis de lege.

Incompatibilitățile

Potrivit ANI, Ion Călinoiu „s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada exercitării mandatului de Președinte al Consiliului Județean Gorj, întrucât a deținut, simultan cu funcția de președinte, următoarele calități, contrar prevederilor legale: - expert pe termen scurt în cadrul Centrului Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic (C.N.D.I.P.T.), în perioada 01 septembrie - 15 decembrie 2012; - expert pe termen scurt - expert comitetul local de dezvoltare a parteneriatului social / expert consorțiul regional Sud-Vest Oltenia în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Gorj, în perioada 01 iunie - 31 iulie 2013. (…)De asemenea, întrucât Călinoiu Ion nu a menționat în declarațiile de avere depuse la datele de 11 iunie 2013 și 12 iunie 2014 veniturile obținute în baza contractelor încheiate între acesta și Centrul Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic, respectiv Inspectoratul Școlar Județean Gorj, au rezultat indicii privind săvârșirea de către acesta a infracțiunii de fals în declarații, prevăzută și pedepsită de art. 326 din Codul Penal al României”, a comunicat ANI.

Agenția a informat atunci că a sesizat inclusiv Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu în vederea efectuării de cercetări pentru a stabili dacă Ion Călinoiu a comis sau nu infracțiunea de fals în declarații.

Vizualizări: 190

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: