Călinoiu: Regionalizarea nu trebuie să se bazeze pe orgolii

Ion Călinoiu este de părere că judeţul Gorj ar trebui să facă parte din regiunea Oltenia. Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj a vorbit despre ultimele noutăţi în ceea ce priveşte procesul de regionalizare, dar şi ceea ce implică împărţirea ţării pe regiuni.

Reporter: Care sunt ultimele noutăţi  în  ceea ce priveşte procesul de regionalizare?

Ion Călioniu: În data de 2 aprilie, la Academia Română a avut loc prima dezbatere publică privind procesul de regionalizare şi descentralizare.  Problema este tratată cu toată seriozitatea având în vedere că au participat academicieni, primul-ministru Victor Ponta, preşedintele Senatului, Crin Antonescu, miniştri, preşedinţi ai consiliilor judeţene din ţară. Trebuie să se ştie foarte clar că regionalizarea nu va afecta caracterul de stat unitar. Dimpotrivă, regionalizarea va genera o mai bună organizare a funcţionării administrative, deci statul va fi unul mult mai puternic.

Rep.: Existau două variante în ceea ce priveşte judeţul Gorj, să facă parte din Oltenia sau să fie alăturat regiunii din care ar face parte judeţele Sibiu şi Hunedoara. Care este cea mai bună variantă din punctul dumneavoastră de vedere?

I.C.: Pentru atragerea de fonduri europene cred că cel mai bine este ca regionalizarea administrativă să se facă pe structura regiunilor de dezvoltare economică deja existente. Astfel, trecerea la o reformă administrativă atât de profundă s-ar face într-un mod  fluent. Este foarte important ca regionalizarea să nu se bazeze pe orgolii, pentru a nu fi bulversată activitatea instituţiilor.

Rep.: Împărţirea pe regiuni presupune şi reducerea numărului comunelor prin comasarea lor. Aţi discutat cu primarii din Gorj pe această temă? Cum văd ei acest lucru?

I.C.: Prin procesul de regionalizare se doreşte eliminarea discrepanţelor, a diferenţelor, zone bogate-zone sărace. Avem modelul euro-regiunilor. Astfel că nu va fi determinată creşterea sau diminuarea numărului de comune. Din contră, prin regionalizare, se pot identifica mult mai uşor oportunităţi de dezvoltare a fiecărei localităţi.  Ideea este de a crea un aparat administrativ mult mai suplu, birocraţia să fie redusă. Astfel că, localităţile se vor  putea  dezvolta economic mult mai uşor prin aplicarea la proiecte regionale. Bineînţeles că existenţa unei comune depinde şi de propria gestionare a fiecăreia.

Rep.: Există păreri în rândul parlamentarilor conform cărora regionalizarea nu este un proiect realizabil pentru că nu se doreşte acest lucru. Care sunt informaţiile pe care le aveţi dumneavoastră?

I.C.: Eu nu am auzit opinii publice  în acest sens din partea parlamentarilor. Pe agenda de lucru a Guvernului, regionalizarea este prioritatea numărul unu. Vă vorbeam de dezbaterea publică de la Academia Română ce a strâns primii oameni avizaţi în această problemă. Acolo, premierul Victor Ponta a înaintat şi ideea unei  forme de regionalizare a justiţiei care să meargă mână în mână cu regionalizarea administrativă. Deci, nu încape îndoială asupra credibilităţii realizării acestui proiect. În primul rând va fi creat cadrul legislativ. Astfel, se va răspunde la întrebările când, cum, de ce, pentru ce.

Rep.: Care vor fi avantajele pentru judeţul Gorj prin această regionalizare?

I.C.: Fiecare judeţ, dintr-o regiune sau alta, va avea avantaje. Nu cred că un judeţ va fi superior altuia, deoarece, repet, vorbim de descentralizare în tot sistemul administrativ. Revin cu menţionarea că se doreşte eliminarea diferenţelor de genul zonă săracă, zonă bogată. Fiecare  judeţ va fi pus în valoare în funcţie de potenţialul său.

Vizualizări: 181

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: