Călinoiu se opune scăderii impozitelor fermierilor

Mii de fermieri gorjeni plătesc un impozit agricol de câteva ori mai mare decât ar trebui întrucât stabilirea acestuia se face în raport cu preţurile existente la vânzarea cu amănuntul şi nicidecum în raport cu preţurile din piaţa en-gross. Consilierii PNL au iniţiat un proiect de hotărâre care vizează reducerea preţurilor medii cu 25%. Surse din cadrul Consiliului Judeţean Gorj spun că înainte de şedinţa de ieri, Ion Călinoiu a făcut presiuni asupra mai multor grupuri de consilieri să se opună proiectului. Acest lucru este cât se poate de credibil, dat fiind faptul că liberalul Pantelimon Manta l-a acuzat pe preşedintele Călinoiu de faptul că nu a jucat loial.

Liberalii au cerut preşedintelui Consiliului Judeţean să modifice preţurile medii la produsele agricole încă de luna trecută, pe motivul că sunt mult mai mari decât cele din pieţele en-gross, în raport de acestea urmând să se stabilească impozitul pe venitul agricol. La vremea respectivă, Călinoiu le-a cerut consilierilor PNL să-şi elaboreze mai bine proiectul promiţând că va fi inclus pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Judeţean din luna octombrie. Acest lucru nu s-a întâmplat în şedinţa de ieri, dezbaterea proiectului fiind amânată până în luna decembrie. „Am căzut de acord cu grupul PNL ca să amânăm acest proiect până în luna decembrie întrucât este normal să ţinem cont şi de punctele de vedere ale instituţiilor specializate. Mă refer aici la Direcţia de Finanţe şi la Direcţia Agricolă, care vor trebui să specifice clar preţurile produselor agricole. În raport de preţurile de anul acesta vom stabili preţurile de anul viitor”, a declarat Ion Călinoiu. În aceste condiţii fermierii riscă să plătească impozite mult mai mari şi  anul viitor, dat fiind faptul în luna decembrie bugetul pe anul 2014 este deja fundamentat, de noile preţuri medii la produsele agricole urmând să se ţină cont poate în anul 2015.

Liberalii au cerut reducerea preţurilor cu 25%

Liberalii au propus ca preţurile medii la produsele agricole, în funcţie de care se calculează impozitul, să fie scăzute cu 25%, după ce acest lucru s-a întâmplat în mai multe judeţe din ţară. Consilierul Victor Banţa consideră că producătorii sunt dezavantajaţi la plată în condiţiile în care impozitul li se stabileşte în raport de preţurile produselor agricole din pieţele cu amănuntul. „Direcţia Agricolă a luat preţurile la produsele agricole din Piaţa Centrală, preţuri de vânzare cu amănuntul, iar impozitul pe care trebuie să-l plătească oamenii se stabileşte în funcţie de acestea. Nu mi se pare normal ca oamenii să plătească un impozit pentru laptele al cărui preţ mediu, stabilit pentru anul 2013, este de 2,46 lei/litru în condiţiile în care ei vând laptele la firmele de procesare la 1 leu litrul. Varza se vinde en-gross la 50 de bani kilogramul, iar producători plătesc un impozit ca şi când ar vinde varza la 1,48 lei kilogramul. Am cerut ca preţurile în raport de care se stabileşte impozitul să fie luate din pieţele en-gross din diferite zone ale judeţului. Am insistat ca acest lucru să se întâmple acum pentru ca impozitele să mai poată fi corectate până la sfârşitul anului, când trebuie plătită a doua tranşă”, a declarat Victor Banţa, consilier PNL.

Călinoiu, acuzat de presiuni asupra consilierilor

Surse din cadrul Consiliului Judeţean spun că Ion Călinoiu a făcut presiuni asupra consilierilor, înainte de şedinţă, pentru a vota negativ proiectul în cazul în care liberalii nu vor accepta amânarea lui. Asta pentru ca fermierii să scoată mai mulţi bani din buzunar ca să contribuie la rotunjirea bugetul. Aşa-zisele presiuni ale lui Călinoiu par a fi cât se poate de credibile, dat fiind faptul că liberalul Pantelimon Manta l-a acuzat în timpul şedinţei pentru că nu a procedat loial. „N-aţi jucat loial ca şef de execuţie, iar răspunsurile au fost sugestionate. Proiectul era binevenit pentru că preţurile impuse nu concordă cu piaţa. Având în vedere că termenele erau depăşite pentru prima tranşă, impozitul putea fi reglat până la sfârşitul anului. În fine, este bine că măcar aţi acceptat acest compromis şi că proiectul va putea fi dezbătut în decembrie”, a declarat consilierul Pantelimon Manta.

Compromisul acceptat de Călinoiu se referă la faptul că liberalii i-au cerut, în schimbul amânării proiectului, să specifice în adresa pe care o va trimite Direcţiei Agricole faptul că preţurile sunt de en-gross. La rândul său, consilierul Victor Banţa spune că a fost sunat de Ion Călinoiu pentru a accepta ca proiectul iniţiat de el să fie amânat. „Am fost sunat de domnul Călinoiu pentru a fi de acord cu amânarea proiectului pe motivul că trebuie fundamentat mai bine. Explicaţia dumnealui a fost aceea că raportul de specialitate a fost întocmit în timp ce au fost schimbaţi directorii Direcţiei Agricole.

Vizualizări: 160

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: