Călinoiu şi Cârciumaru nu îşi asumă privatizarea CE Oltenia

Conducerea Partidului Social Democrat (PSD), partidul la putere în Gorj, neagă intenţiile Guvernului Victor Ponta de privatizare majoritară a Complexului Energetic Oltenia (CEO).  Între timp, sindicatele din minerit şi energie spun că sunt solicitate deja diverse date despre companie, informaţii premergătoare demarării procesului de vânzare a unui pachet majoritar şi că acest lucru îngrijorează. 

Primarul Florin Cârciumaru, dar şi preşedintele Consiliului Judeţean Ion Călinoiu, ignoră ceea ce este scris negru pe alb în scrisoarea guvernului către Fondul Monetar Internaţional şi spun că privatizarea majoritară a Complexului Oltenia nu va avea loc. Sceptic este însă liberalul Dian Popescu. Acesta ştie că CE Oltenia va fi privatizat doar dacă este pe pierdere şi nu poate să afirme că acesta ar fi pe profit.

Ce spun sindicatele

„Au ajuns la vorba ministrului Niţă”, afirmă prim-vicepreşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME), care reaminteşte că ministrul energiei a spus, la Congresul PSD că CE Oltenia va fi privatizat majoritar.

„Se confirmă ceea ce a declarat ministrul Constantin Niţă cu ocazia Congresului PSD. Privim cu îngrijorarea acest aspect. Am înţeles că se cere un audit privind resursele minerale de lignit ale companiei în momentul de faţă. Sunt aspecte care creează îngrijorarea în rândul lucrătorilor şi a responsabililor sindicali din cauza lipsei de dialog cu administraţia. Sunt informaţii care creează îngrijorare în rândul lucrătorilor”, declară Ion Ruşeţ, prim-vicepreşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie.

Ruşeţ a mai spus că deocamdată ar trebui dus la capăt procesul de listare la bursă a 15% din acţiuni, prin aport de capital, banii să fie folosiţi pentru retehnologizări, iar privatizarea majoritară să fie lăsată pentru „anii viitori“.

Pesediştii, tot în campanie

Primarul PSD Florin Cârciumaru crede că măsurile luate acum de Laurenţiu Ciurel sunt bune, iar acestea, dar şi cele de pe viitor vor scoate la liman compania şi va fi evitată privatizarea. În plus, Cârciumaru vrea să afle de la Ponta dacă  CE Oltenia va fi privatizat sau nu. „Eu consider că nu (n.red- nu va fi privatizat). Atâta timp cât nu am purtat o discuţie pe această temă cu domnul prim-ministru nu pot să comentez mai mult. Iau de bază ultimele declaraţii ale dânsului, când a fost la Târgu Jiu. Ştiu că face tot ce depinde de dumnealui ca CEO să nu fie privatizat sau dacă se încearcă o privatizare statul să fie în continuare majoritar. Trecem printr-o perioadă mai grea, managementul trebuie să găsească soluţii pentru traversarea acestei perioade şi cred că până acum a găsit cele mai bune soluţii“, explică Florin Cârciumaru. Mai mult, acesta dă şi un sfat. „Să nu ne speriem, nu este un capăt de ţară, s-a mai trecut prin aceste perioade, dar eu consider că lucrurile se vor îndrepta în cel mai scurt timp“, a menţionat Florin Cârciumaru.

Cu acelaşi mesaj, dar puţin mai greu de tradus, vine şi preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu. „Guvernul Ponta, evident a reluat această analiză cu ocaziile pe care le-a avut în întâlnirea în vederea obţinerii acordului de împrumut în continuare la Fondul Monetar şi a spus foarte clar: de acord cu privatizările potrivit condiţiilor puse de organismele finanţatoare în general susţinute de guvernul României dar pentru societăţile pe pierderi. Nu se scoate la privatizare pentru că nu este pe pierderi“, a declarat Călinoiu la Radio Infinit.

Liberalii, mai aproape de opoziţie

Liderul liberalilor gorjeni, Dian Popescu, nu este de acord cu privatizarea, dar sugerează că societatea ar putea fi pe minus şi atunci nu vom scăpa de FMI. „Cred şi sper că nu se va ajunge la o privatizare majoritară, statul trebuie să rămână majoritar. Nu înţeleg care e situaţia financiară, e sau nu pe profit, pentru că sunt o serie de măsuri şi declaraţii contradictorii. Nu mă pot pronunţa. CEO să fie pe profit, să nu mănânce din bugetul statului şi atunci FMI nu are nici un interes“, a declarat senatorul PNL Dian Popescu.

Un alt liberal, primarul din Turceni, Dumitru Gâlceavă, a afirmat ieri că angajaţii CEO din oraşul său stau cu frica disponibilizărilor în sân. Cât despre privatizarea companiei, primarul Dumitru Gâlceavă spune că n-a prea văzut privatizări de succes în România, poate cu una-două excepţii. Acesta a mai spus că bugetul local a avut serios de suferit de pe urma situaţiei dificile prin care trece CEO, înregistrând un deficit de 40 de miliarde de lei vechi.

MESAJUL CEO

Directorul din CE Oltenia, Daniel Antonie, a declarat ieri la Radio Infinit că societatea nu este pe pierdere, că din iulie va funcţiona la capacitate şi că privatizarea poate fi evitată. „Este o strategie a guvernului, care urmează mai mulţi paşi, care nu se pot face peste noapte. Până atunci trebuie să ne luăm măsurile de rigoare pentru a fi competitivi. Se vor căuta cele mai bun soluţii pentru ca societatea să fie profitabilă”, a spus Antonie.

OPOZIŢIE

Un alt parlamentar de Gorj, Niculina Mocioi, de la PP-DD, a declarat că, din discuţiile pe care le-a avut cu reprezentanţi ai Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) privatizarea majoritară a complexului este iminentă. Aceasta a menţionat că variantele sunt două: privatizare majoritară cu un investitor strategic sau vânzare puţin câte puţin, timp de doi ani, până când statul va deveni acţionar minoritar.

Vizualizări: 161

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: