Călinoiu, supărat că primarii nu au primit finanţare pentru proiecte

Consiliul Judeţean a primit ieri „notele” finale la proiectele pe care edilii gorjeni le-au depus în urmă cu circa un an, situaţia din tabele nefiindu-le deloc favorabile acestora. Nici un proiect din Gorj nu a obţinut punctajul necesar pentru a avea finanţarea asigurată, chiar dacă banii sunt mai mult decât necesari, mai ales în condiţiile actuale de criză.

Situaţia este similară şi la Mehedinţi, întreaga regiune a Olteniei stând extrem de prost la acest capitol din cauza modului în care au fost gândite şi regândite criteriile de împărţire a banilor. „Ghidul solicitantului a fost modificat de patru ori anul trecut, inclusiv după depunerea proiectelor, iar modificările respective defavorizează complet regiunea Olteniei, mai ales Gorjul şi Mehedinţiul. Dacă banii ar fi fost împărţiţi pe regiuni, aşa cum s-a întâmplat în alte cazuri, fondurile ar fi ajuns şi la noi în judeţ, dar, astfel, din 295 de proiecte finanţate la nivel naţional Oltenia are aprobate numai opt, ceea ce nu este normal”, afirmă Călinoiu.

Primarii vor contesta punctajele

Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj a participat în ultimele două zile la Piatra Neamţ la o şedinţă a Comitetului de Monitorizare a Programului Operaţional Regional 2007-2013, ocazie cu care declară că a transmis reprezentanţilor Guvernului la acea întâlnire că toţi primarii din judeţ vor contesta punctajele pe care le-au primit în cursul zilei. Acolo au fost prezenţi şi reprezentanţi ai Comisiei Europene, implicaţi în gestionarea fondurilor post-aderare. Călinoiu spune că i-a îndemnat pe toţi edilii din judeţ să conteste punctajele respective. „Le-am comunicat şi reprezentanţilor Guvernului că toţi primarii din judeţ care nu au avut proiectele aprobate, 32 la număr, vor formula contestaţii către Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Craiova. Pe baza acestora, Consiliul Judeţean va înainta un material la Ministerul Dezvoltării cu privire la modul discriminatoriu în care Programul Naţional de Dezvoltare Rurală a fost aplicat la nivelul regiunilor de dezvoltare. Nu se poate ca nici măcar din partea partidului de guvernământ să nu fie un proiect aprobat, iar banii să se ducă toţi numai în anumite zone din ţară”, declară Călinoiu.

La rampă a ieşit, încă de miercuri, şi deputatul Dan Morega, liberalul spunând că ştie problema neaprobării vreunei finanţări, lucru pe care şi el l-a găsit explicabil doar prin modul în care este condusă Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit.  El dă vina pe directorul general Gavril Mihai Vădan,  despre care spune că face ce vrea la Agenţie, inclusiv faptul că modifică criteriile de aprobare a proiectelor în timpul jocului. Cele 32 de proiecte depuse pentru finanţare puteau atrage fonduri de peste 78 de milioane de euro. Banii puteau fi folosiţi pentru dezvoltarea infrastructurii rurale, reabilitarea unor clădiri sau extinderea reţelelor de apă şi canalizare, însă Morega spune că Vădan a învârtit lucrurile în aşa fel încât banii să nu ajungă şi la Gorj.

Vizualizări: 108

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: