Căminele groazei de la Bumbești Jiu înghit miliarde de la bugetul local

Constantin Bobaru, primarul oraşului Bumbeşti–Jiu este nemulţumit de locatarii căminelor de nefamilişti. Edilul local susţine că s-a săturat să investească bani publici în aceste locuinţe, iar cei care stau aici să provoace stricăciuni. Nemulţumiţi sunt şi cei care locuiesc aici la limita sărăciei şi se plâng că nu mai pot trăi în condiţiile mizere din cămine. Totodată oamenii nu-şi amintesc ca primăria să fi făcut vreo investiţie în aceste locuinţe.

Primarul oraşului Bumbeşti-Jiu, Constantin Bobaru, susţine că a investit aproximativ şase miliarde de lei vechi în cele trei cămine de nefamilişti din centrul oraşului şi nu se vede nicio îmbunătăţire, pentru că locuitorii de aici au stricat toate Îmbunătăţirile care au fost făcute. Mai mult decât atât, curentul electric de pe casa scării şi întreţinerea sunt suportate de primărie pentru că cei care stau în aceste cămine beneficiază de ajutor social şi nu-şi pot achita şi utilităţile. Ei plătesc doar o chirie cuprinsă între 25 şi 35 de lei pe lună. „Nu se mai poate în ritmul ăsta. Primăria oraşului Bumbeşti-Jiu a investit bani publici în aceste cămine de nefamilişti încă de pe vremea când eu eram viceprimar şi ei aşa s-au obişnuit să nu plătească nimic. Noi plătim curentul de se consumă pe scară în valoare de 35 de milioane de lei vechi pe lună, dar ei pe casa scării nu mai au becuri, pentru că le-au distrus şi fură curent în camere că au fost debranşaţi mulţi dintre ei.  Am zugrăvit şi şi-au bătut joc de tot. Am încărcat pereţii jupuiţi şi degeaba că în câţiva ani arată ca înainte. Nici măcar gunoiul nu sunt în stare să-l arunce şi-l ţin la uşă, îl aruncă în jurul blocului sau la subsol. Am dus oamenii primăriei ca să le facă curăţenie generală şi e focar de infecţie, au şobolani, au scos de acolo remorci întregi de gunoi şi la un moment dat nu am mai vrut să facă curat că le-a fost frică să nu se îmbolnăvească de hepatită. La toalete tot la fel le-am reparat, dar le înfundă şi apoi spart canalizare. Le-am pus geamuri şi uşi le-au spart după câteva zile. Nu este posibil aşa ceva. Ei nu ştiu să convieţuiască. Nu pot să-i scot nici afară că nu au unde să se ducă. Dar nici de plătit nu plătesc că aşa s-au învăţat, dar ajutorul social îl i-a şi noi nu i-am întârziat niciodată“, a spus Bobaru supărat.

Când vine vorba de condiţii, oamenii şi primarul au aceeaşi versiune însă atunci când întrebi cine este vinovat…se acuză reciproc.

Locuinţele, scoase la vânzare

Locuinţele din două cămine au fost date spre vânzare proprietarilor. Preţurile lor variază între 1300 de lei şi 4100 cu posibilitatea plăţii în rate până la sfârşitul anului 2010. „ Am hotărât să le dăm lor locuinţele din două cămine ca să nu mai plătească chirie şi crezând că dacă ştiu că sunt ale lor le vor întreţine mai bine şi vor avea mai multă grijă.  Într-un cămin mai sunt şase de vânzare iar în altul au fost vândute numai 17. Preţurile pe care noi le-am stabilit sunt modice, dar ne-am gândit să fie accesibile pentru ei. Pot să ne de-a din bani lunar până în decembrie 2010. Cele mai multe locuinţe care s-au vândut au fost cu 4138 de lei, iar cele cu 1382 de lei s-au vândut mai puţine. Şi la valoarea asta ei întârzie cu banii şi se plâng că nu au dar nici să muncească nu se duc. S-au învăţat să nu dea nici un ban”, susţine Constantin Bobaru.

„Nu s-a făcut nimic pentru noi“

Cei care locuiesc în aceste cămine de nefamilişti sunt şi ei la rândul lor nemulţumiţi de condiţiile în care trăiesc, dar acceptă situaţia aşa cum este numai să aibă un acoperiş deasupra capului. Totodată ei se şi feresc să vorbească despre condiţiile din cămin pentru că se tem să fie daţi afară de edilul local „ Nu s-a făcut nimic pentru noi, nu avem lumină pe scară, condiţiile sunt sub orice critică, mulţi nu avem lumină nici în camere că nu am plătit şi ne-au debranşat dar nu avem cu ce că nu avem bani şi nici ajutor social nu primim la timp. La baie sunt şobolani şi mizerie. Nu avem decât o baie pe fiecare etaj că pe una ne-a închis-o, nici apă nu prea curge la toalete. Nu avem femeie de serviciu să ne facă curat, trebuie să facem noi. Gunoiul nu se ridică la timp. Dacă nu avem bani ce să facem nici noi nu am vrea să stăm în aceste condiţii. Nouă ne e frică să vorbim pentru că primarul şi oamenii de la primărie ne ameninţă că ne dau afară din cămine că nu avem bani şi ne duc prin cartierul de la A.C.H. şi noi nu vrem. De aia suportăm şi nu zicem nimic, dar suntem curioşi unde sunt bani de au zis că i-a investit că ne se vede nici o investiţie aici în cămine”, spun oamenii.

Majoritatea celor care locuiesc în aceste cămine sunt familişti cu copii dar din păcate nu au nici o sursă de venit. Ei au lucrat la Uzina Mecanică şi au fost disponibilizaţi, iar acum sunt nevoiţi să trăiască lunar din ajutorul social de 120 de lei.

Vizualizări: 109

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: