Candidatul romilor din Meteor, cu căruţa spre Cotroceni

Constantin Ninel Potârcă este de acum încolo candidat oficial al rromilor la Preşedinţia României, el plecând ieri din Meteor pentru a-şi depune lista cu semnături la Biroul Electoral Central. Alaiul de limuzine a fost deschis de o căruţă, acesta spunând că nu vrea să îşi uite originile, motiv pentru care a trecut şi pe la Coloana Infinitului. Autorităţile nu i-au acordat autorizaţia pentru miting, Potârcă acuzându-l pe Cârciumaru de rasism. Din toată povestea lipseşte "prima doamnă", cutumele ţigăneşti ţinând femeile departe de treburile bărbaţilor.

Ninel Potârcă şi-a strâns ieri dimineaţă susţinătorii în curtea palatului său din Meteor pentru a-l ajuta la căratul zecilor de dosare în care se aflau listele cu cele 280.000 de semnături ce trebuiau să ajungă la Biroul Electoral Central. Dosarele au fost aşezate apoi într-o ladă făcută din OSB, o ladă de vreo 2 metri cubi, tapetată pe exterior cu sloganul electoral şi pusă pe o platformă care, de regulă, tractează maşinile implicate în accidente auto. Intenţia acestuia era de a merge cu platforma şi cu o căruţă la Coloana Infinitului, pentru o scurtă cuvântare în faţa celor care îl susţin în lupta electorală, după care candidatul să plece cu un alai de maşini spre capitală.

„E rasism, o spun clar“

Potârcă nu a crezut o clipă că autorităţile nu-i vor autoriza mitingul său de la Coloană, ieri dimineaţă candidatul având o ultimă convorbire telefonică pe această temă cu primarul Florin Cârciumaru. "Domu' primar, dar am trimis documentele pentru autorizare la timp, nu se poate aşa ceva! Domnu' primar, Coloana e a Poliţiei, a Primăriei, a cui e? Nu e vorba de voturi aici că dumneavoastră aveţi peste 70% în Primărie. Cererea e trimisă conform legii cu trei zile înainte, de ce nu sunteţi de acord? Eee, instituţia dumneavoastră, secretara, a ascuns faxul ca să zică că a primit marţi", a comentat Potârcă în discuţia cu Cârciumaru. După ce a închis telefonul, candidatul şi-a vărsat năduful pe autorităţile locale. "E rasism, o spun clar. De aia trebuie să candidez. Păi domnul primar când face nunţi la Poarta Sărutului, ce, e Poarta dumnealui? E rasism, asta e", a vociferat Potârcă.

Candidatură lansată la Coloană

În ciuda tuturor disputelor, Potârcă a găsit înţelegere la autorităţi, putând merge la Coloană, cu condiţia ca iarba verde să nu fie călcată. În curtea palatului din Meteor a venit în jurul orei 10.00 o trăsură cu doi cai albi, care, la început, s-au speriat de atâta mulţime. Candidatul independent s-a urcat în trăsură împreună cu copii şi nepoţi de-ai săi, spunând că, astfel, vrea să arate că nu-şi uită originile. "Strămoşii noştri au pornit de la căruţă, aşa că nu-i problemă", spunea aceasta, sub privirile mamei sale, Maria Mihai, care, pocăită fiind, a precizat că se roagă Domnului să îndrume paşii fiului său pe cărarea cea bună.

Ruga bătrânei pare să fi fost ascultată pentru că trăsura care a trecut prin centrul oraşului în fruntea unui alai de maşini una şi una l-a dus pe Potârcă la Coloană fără probleme. Trăsura a intrat chiar pe interzis şi l-a lăsat pe candidat chiar la principala alee de acces spre opera brâncuşiană, unde, zeci de rromi, în frunte cu Nelu Pavel, scandau de zor "Potârcă preşedinte".

Constantin Ninel Potârcă a fost primit la Coloana Infinitului cu flori şi stropit cu apă sfinţită de către o tânără care i-a urat succes în cursa prezidenţială, fata fiind fiica lui Nelu Pavel, viitoare mireasă peste câteva zile. Candidatul independent a explicat de ce a ales să intre în lupta politică de lângă Coloana Infinitului: uneltele lui Brâncuşi fiind făcute de strămoşii săi.

Potârcă a mai precizat că opera lui Brâncuşi este un simbol şi pentru "lupta infinită" a rromilor de a progresa, candidatul independent menţionând că drumul deschis de el este unul fără întoarcere pentru etnia pe care o reprezintă. Ninel Potârcă s-a urcat apoi în autoturismul său de câteva zeci de mii de euro şi, împreună cu susţinătorii săi, a pornit spre Bucureşti. Constantin Ninel Potârcă este patron al mai multor firme care se ocupă în special cu achiziţiile de fier vechi, una dintre societăţile sale demolând în urmă cu câţiva ani un combinat din Arad. El face în prezent obiectul unei anchete derulate de către Biroul Teritorial Târgu Jiu al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, dosar în care este acuzat de producerea unei evaziuni fiscale de circa un milion de euro. Candidatul independent a negat acuzaţiile respective, menţionând că a mai fost cercetat şi în alte dosare penale, la finalul proceselor fiind găsit nevinovat.

Vizualizări: 141

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: