Capii din afacerea BEST - SNLO, după gratii

Ceea ce nu au reuşit de doi ani procurorii anticorupţie de la Târgu Jiu au reuşit acum colegii lor de la Bucureşti, capii afacerii păguboase derulate de Best Recuperare Creanţe SRL la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia ajungând acum după gratii. Doi avocaţi şi un executor judecătoresc au fost arestaţi preventiv alături de fostul director general al Termoelectrica, arestările din capitală dând frisoane şi directorilor de la Gorj implicaţi în cel mai mare tun dat de fosta guvernare PSD-PNL la nivel de judeţ.

Ovidiu Benone Voicu este avocatul care s-a implicat direct în afacerea Best, inclusiv după ce firma s-a rebotezat anul trecut în Recovery Best Solution SRL, alături de el fiind şi Daniel Ioan Ioanaş, avocat stagiar şi reprezentant al ultimului SRL menţionat. Ambii sunt acuzaţi de înşelăciune în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, capete de acuzare la care nici nu visau atunci când împotriva lor a fost depusă o plângere din partea actualei conduceri a SNLO. Executorul judecătoresc Dragoş Paul Rocoşanu s-a ales şi el cu cătuşe la mâini după ce a fost acuzat de infracţiunile de înşelăciune, fals intelectual, uz de fals, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, dacă funcţionarul public a obţinut un avantaj patrimonial pentru sine sau pentru altul.

Fostul director al Termoelectrica, Ion Ungureanu, a intrat şi el la mititica dintr-un simplu considerent. Nu a procedat ca Daniel Burlan, actualul general denunţând contractul cu Best imediat cum a preluat şefia SNLO. Chiar dacă în ancheta cu SNLO nu s-a întâmplat mare lucru, sau nu am aflat noi, la Bucureşti procurorii au găsit suficiente probe pentru a-i reţine pe capii Best şi a pune capăt unei afaceri păguboase cu milioane de euro pentru Termoelectrica.

Faptele prezentate de DNA

Punctul de vedere al DNA cu privire la cele întâmplate la Termoelectrica are similitudini cu situaţia de la SNLO. „În cursul lunii august 2007, S.C. TERMOELECTRICA S.A. a chemat în judecată pe S.C. ELECTRICA S.A., pentru o datorie pe care aceasta din urmă o avea de achitat. Ulterior, S.C. TERMOELECTRICA S.A., prin directorul general Ungureanu Ioan, a cesionat în mod ilegal, dreptul litigios de creanţă avocatului Voicu Benone Ovidiu, după care a încheiat cu acelaşi avocat un contract de asistenţă juridică în litigiul respectiv. La 30 martie 2009, instanţa a obligat S.C. ELECTRICA S.A. să achite Cabinetului avocatului Voicu Benone Ovidiu suma totală de 31.557.229,06 lei (7 470 000 euro), sumă incluzând datoria iniţiala, penalităţi de întârziere şi cheltuieli de judecată). În perioada aprilie/august 2009, prin manevre frauduloase desfăşurate în cadrul procedurii de executare silită, executorul judecătoresc Rocoşanu Dragoş Paul împreună cu avocaţii Voicu Benone Ovidiu şi Ionaş Ioan Daniel au încărcat, în mod nejustificat, nota de plată pe care S.C. ELECTRICA S.A urma să o achite ca urmare a executării silite, până la valoarea de 78.654.057,04 lei (18.621.381 euro). Prin aceleaşi manevre, suma menţionată, executată silit de la S.C. ELECTRICA S.A. a revenit în totalitate societăţii comerciale RECOVERY BEST SOLUTION S.R.L. (al cărei reprezentant unic este Ionaş Ioan Daniel) şi Cabinetului de avocat Voicu Benone Ovidiu.

Aceasta, în condiţiile în care, în zilele de 29.05.2009 şi 16.06.2009 S.C. ELECTRICA S.A plătise la S.C. TERMOELECTRICA S.A. suma totală de 31.539.229,06 lei, în conformitate cu sentinţa instanţei de judecată”, menţionează DNA într-un comunicat de presă.

Vizualizări: 138

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: