23 de directori de la CE Turceni, urmăriţi penal într-o anchetă DNA

Zeci de directori şi şefi de departamente de la CE Turceni au făcut săptămâna trecută naveta la Direcţia Naţională Anticorupţie, unde au dat cu subsemnatul după ce un reprezentat al unei firme de pază a reclamat nereguli privind derularea contractului încheiat cu complexul. Acest lucru a fost confirmat de directorul Departamentului Financiar- Contabil din CE Turceni, Daniel Pităroiu. Directorul a spus că „foarte mulţi au fost chemaţi, toţi care au semnat vreo hârtie“. Acesta a explicat faptul că printre cei 23 de directori urmăriţi penal se află şi şeful companiei, Octavian Graure, directorul de Resurse Umane Corneliu Gârjoabă, directorul energetic Marian Motocu sau fostul director general Dumitru Cristea.

Procurorii DNA au în lucru un dosar privind un contract de pază atribuit în 2006 şi prelungit în anii următori, fără licitaţie. Săptămâna trecută, luni şi marţi, mai multe persoane care au semnat diverse acte au fost audiate şi li s-a pus în vedere că împotriva lor s-a început urmărirea penală în legătură cu nerespectarea unor proceduri de atribuire a contractului.

Singurul care a fost găsit pentru a comenta situaţia este Daniel Pităroiu. Acesta a povestit despre vizita sa la DNA. Pităroiu a spus că nu ştie  cine a făcut reclamaţia, dar motivul anchetei este un contract cu o firmă de pază, A&M Propaz, care-l are ca administrator pe Adrian Şarpe.

Pităroiu a spus că săptămâna trecută a fost chemat pentru prima dată. „Este un dosar cu paza, de prin 2006. Nu ştiu prea multe detalii, m-au chemat pentru prima dată pe mine, acum o săptămână.  Am impresia că este reclamaţie cu prelungirea contractelor pe o perioadă de trei ani. S-a prelungit contractul pe trei ani, 2007-2008-2009, până în 2009  Şi problema era la modul că ar fi trebuit făcută licitaţie la sfârşitul lui 2007“, a spus acesta. A subliniat că nu ştie ce problema ar fi cu firma. „Nu ştiu dacă au dreptate, ce era cu firma, dacă trebuia licitaţie“, a mai precizat Pităroiu.

Pităroiu: Ei o să întrebe,  eu o să le răspund

Directorul de la Contabilitate, Daniel Pităroiu, a spus că a ajuns în vizorul DNA Târgu-Jiu pentru că a fost în comisia de negociere a preţului. „Eram printr-o comisie de negociere a preţului, în decembrie 2006, în calitate de şef de serviciu financiar. Eram în toate comisiile de licitaţie la vremea aia. Nu ştiu să vă spun exact ce s-a întâmplat“.

Pităroiu a fost singurul care a vorbit despre declaraţiile de la DNA, dar nu este singurul cercetat. Este vorba despre 23 de persoane, directori, şefi de servicii şi departamente sau ingineri şefi. „A chemat toţi membrii comisiei, sunt 23 de inşi. Toţi, foarte mulţi, Cristea, Graure, Motocu, Gârjoabă, foarte mulţi, ingineri şi economişti, ca şi mine, toţi care au fost în comisii, care au semnat vreun document“, a spus Pităroiu.

Acesta a povestit cum s-a derulat audierea la DNA. „I-am întrebat. Domne’ de ce sunt învinuit? Şi mi-au spus. În 2006 ai fost într-o comisie de negociere, nu că aş făcut eu ceva, dar dacă am făcut parte din comisia respectivă m-au chemat la declaraţii. În ce bază s-a făcut negocierea? O să spun. S-a făcut în urma dispoziţiei date de directorul unităţii de la vremea respectivă, o notă explicativă. O să întrebe de ce am semnat, spun că am semnat încadrarea în buget pentru că asta e, eu ca şi economist asta am făcut. O să întrebe pe fiecare în funcţie de documentele pe care le-a semnat“, explică Pităroiu.

„Toţi 23 suntem învinuiţi“

Pităroiu a spus că toţi 23 au fost puşi sub urmărire penală, dar numai pentru unii dintre ei se va ajunge la trimiterea în judecată. „Toţi 23 suntem învinuiţi, urmărirea penală a început pentru toţi. M-am interesat şi eu să văd cum stau lucrurile. A început urmărirea penală pentru toţi 23 urmând ca pe parcursul unei anumite perioade, nu ştiu cât durează, un an, ne cheamă să dăm declaraţii şi la sfârşit o să dea concluzia: voi sunteţi vinovaţi, unul ia amendă că a semnat ca primarul, îi dă amendă administrativă sau inculpaţi“, a explicat acesta. 

„Nu ştiu cine a făcut reclamaţia“

Daniel Pităroiu a ştiut despre ce firmă de pază este vorba, dar nu şi cine a făcut sesizarea. Acesta a mai spus că firma nu mai are contract cu Turceni, lucru confirmat şi de administratorul Propaz, Adrian Şarpe. 

„Nu ştiu cine a făcut reclamaţia, de unde, cum s-au sesizat... Firma este A&M Propaz. Nu mai au contract cu Turceni de la începutul anului. S-a făcut o licitaţie şi am înţeles că e contestaţie... Nu ştiu să vă spun mai mult“, a completat Pităroiu.

Adrian Şarpe, administratorul firmei de pază, a confirmat că de la începutul anului nu mai are legătură cu CE Turceni, dar a spus că nu ştie nimic despre anchetarea directorilor companiei. „Nu ştiu cine a făcut reclamaţie, în nici un caz noi”, a spus Şarpe.

„Nu comentez“

Corneliu Gârjoabă, director Resurse Umane

Vizualizări: 309

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: