Căpşunarii din Polovragi au ieşit la vânzare cu recolta de toamnă

Localnicii din Polovragi au ieşit din nou pe marginea drumului să-şi vândă căpşunele, deşi am trecut în a doua jumătate a lunii septembrie. Aceştia spun că vor avea recoltă până în noiembrie dacă nu va cădea bruma. Chiar dacă preţul este mai mare decât în sezonul de vară, trecătorii nu ezită să cumpere. Oamenii spun că fructele de acum sunt mult mai gustoase decât cele din prima recoltă, deşi nu mai sunt aşa de arătoase ca cele din vară.

Gorjenii din Polovragi sunt în plin sezon de cules căpşune, chiar dacă toamna şi-a deja intrat în drepturi. Localnicii spun că ploile din ultima perioada i-au ajutat foarte mult, a doua recoltă de căpşune fiind una dintre cele mai bogate. În această perioadă căpşunarii se trezesc cu noaptea în cap pentru ca apoi să aibă timp suficient pentru a-şi vinde marfa. Oamenii nu vin pe piaţă cu căpşunele, ci le vând pe marginea drumului. „Aici este piaţa noastră de 17 ani. Nu mergem în pieţele din oraşe pentru că nu avem loc de intermediari. În plus, vânzarea merge foarte bine. Dacă nu va da bruma, vom mai culege căpşuni până în noiembrie. Anul acesta a fost un an bun pentru noi, chiar dacă în vară am vândut căpşunile de acasă cu 2,5- 3 lei kilogramul. Acum preţul unui kilogram de căpşuni este de 5-7 lei, mai negociem în funcţie de cantitatea pe care o cumpără omul. Am venit cu câteva găleţi de căpşuni, iar până la prânz am terminat marfa”, a declarat Ioana Pârvu.

Doar căpşune autohtone la a doua recoltă

Dacă în sezonul trecut mai comercializau căpşune din soiuri aduse din afara ţării, acum la Polovragi nu se mai culeg decât căpşune autohtone. „Acum nu avem decât căpşuni româneşti, de aceea sunt mai mici. Astă vară am avut căpşuni cât mărul, iar acum soiul respectiv nu a mai dat nici măcar una. „Magicul” nu face căpşuni toamna. Mai sunt şi alte soiuri aduse din afara ţării care toamna nu mai dau recoltă. La noi este foarte mult de muncă şi toamna. Trebuie să tragem buruienile din căpşuni, să le culegem şi chiar să le cosim. Sunt soiuri pe care dacă nu le cosim nu mai fac a doua recoltă. Muncim, dar avem şi avantaje. Dacă munceşti faci bani, dacă stai cu burta în sus în pat nu îţi pică nimic de nicăieri. Suntem mulţumiţi de producţia de anul acesta. Este foarte bună şi recolta de toamnă. Ne-au ajutat foarte mult ploile”, a declarat Ion Giurgiuveanu.

Pe mese oamenii mai au expuse afine şi mure, însă cei mai frumoşi bani se obţin tot din comercializarea căpşunelor. „Murele se vând cu 10 lei kilogramul, iar afinele cu 15 lei însă cele mai vândute rămân tot căpşunile. În zona noastră toţi oamenii fac bani din comercializarea căpşunilor”, a mai precizat Ion Giurgiuveanu.

Vizualizări: 251

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: