Căpşunele de Polovragi, comercializate la Sibiu

Căpşunarii de la Polovragi îşi fac deja planuri, deşi mai sunt aproximativ două luni până ce va începe sezonul fructelor care au făcut renumită comuna gorjeană în afara judeţului. Deşi Fabrica Râureni din Vâlcea s-a arătat interesată să cumpere căpşunile de la fermierii din Polovragi, foarte mulţi oameni spun că vor merge să le vândă personal în oraşele mari ale ţării unde preţurile sunt mai bune. Unul dintre aceştia este Gheorghe Deaconu care în ultimii ani şi-a făcut o afacere profitabilă din cultivarea căpşunelor.

Gheorghe Deaconu a devenit cunoscut pe piaţa din Sibiu, după ce mai mulţi ani a comercializat căpşune de Polovragi. Iniţial, acesta se ocupa cu achiziţionarea  animalelor, însă ulterior a cumpărat teren la Polovragi şi a plantat stoloni de căpşune aduşi din Italia. „Eu şi soţia mea suntem pensionari, iar de cultivarea căpşunelor ne ocupăm împreună cu fiica, ginerele şi fiul meu. La început eram negustor, veneam pe la Polovragi să cumpăr animale. Odată am văzut o femeie cu vacile pe câmp şi am întrebat-o dacă ştie teren de vânzare prin zonă. Aşa am ajuns să am o plantaţie de căpşune. Am văzut că pământul e bun, iar cu timpul ne-am extins. Acum am pus căpşune pe o suprafaţă de 1,5 hectare. Am cumpărat stoloni refrigeraţi din Italia şi i-am adus în Gorj. Sunt foarte mulţumit de producţie. Muncim toată familia, dar avem şi satisfacţii”, a declarat Gheorghe Deaconu. Acesta a precizat că a avut profit de 100.000 de lei/an. „Au fost ani în care am scos 25 de tone de căpşune, dar a fost şi an în care am avut pierderi însemnat. De exemplu, în primul an mi-au îngheţat toate căpşunile pentru că le-am pus mai târziu. Trebuia să le pun în luna august, însă le-am pus în octombrie. Toată lumea zicea că am luat fonduri şi le-am lăsat intenţionat să îngheţe. Vă spun că nu am luat nici măcar un leu de la stat. Am amenajat cinci puţuri pentru a putea funcţiona sistemul de irigare cu picătura, acum cumpărat folie cu un rând de găuri din Italia şi cu două rânduri din Grecia. Apoi mi-am făcut o maşină de întins folia pentru a fi mai uşor”, a menţionat Gheorghe Deaconu.

Preţuri bune pe pieţele din oraşele mari

În urmă cu câteva săptămâni, deputatul Mihai Weber a spus că a discutat cu conducerea Fabricii Râureni din Vâlcea pentru ca aceasta să cumpere căpşunele recoltate la Polovragi. Cu toate acestea, foarte mulţi oameni spun că vor merge personal să-şi vândă marfa în pieţele din oraşele mari. Gheorghe Deaconu este deja cunoscut în pieţele din Sibiu din cauza căpşunelor mari pe care le obţine la Polovragi. „Eu unul nu voi vinde căpşunele aici. Nu numai că voi avea producţie mare, dar şi preţurile sunt mai bune în alte oraşe. De ani de zile noi vindem căpşunele la Sibiu. Oamenii ne cunosc, avem clienţi fideli care întotdeauna au fost mulţumiţi de marfa noastră. Anul trecut am avut căpşune foarte mari, intrau câte şapte căpşune la kilogram. Niciodată nu am dat kilogramul de căpşune mai puţin de 8 lei”, a declarat Gheorghe Deaconu.

PREŢ

Primarul comunei Polovragi spune că Fabrica Râureni va trebui să vină cu un preţ bun pentru a-i face pe oameni să le vândă căpşunele. „Ştiu de la domnul Weber că va veni Fabrica Râureni să comercializeze căpşunele. Trebuie să ofere un preţ bun pentru că omul se uită şi la un leu în plus la kilogram. La noi, cam 80% dintre familii trăiesc din comercializarea căpşunelor”, a declarat Ştefan Făsuescu, primarul comunei Polovragi.

Vizualizări: 383

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: