Cârciumaru: Nu vom avea supermarket în zona Căii Eroilor

Primarul Florin Cârciumaru dă asigurări că nu va fi realizat un supermarket în apropiere de Calea Eroilor. Afirmaţia a fost făcută ieri, după ce consilierii locali au aprobat Planul Urbanistic Zonal (PUZ) al Căii Eroilor, care permite astfel de construcţii. Organizaţiile neguvernamentale sunt îngrijorate şi susţin că un om de afaceri vrea să construiască un supermarket în spatele bibliotecii. Anul viitor, ansamblul Calea Eroilor ar putea fi inclus în patrimoniul UNESCO, ceea ce i-ar asigura protecţia împotriva investiţiilor haotice în zonă. Până atunci, doar Ministerul Culturii poate bloca un astfel de proiect.

Controversatul Plan Urbanistic Zonal (PUZ) a trecut şi de votul Consiliului Local, fiind patru abţineri, ale consilierilor PP-DD şi PDL. Această variantă a planului a fost contestată de media şi organizaţii non profit deoarece permite construirea unor obiective care duc la pierderea vizibilităţii Căii Eroilor. Chiar şi aşa, municipalitatea spune că toate aceste discuţii pleacă de la persoane care vor să împiedice intrarea ansamblului în patrimonial UNESCO. “S-a aprobat, o să vedem cu toţii că am făcut degeaba atâta tam-tam în jurul acestui PUZ, care ne este necesar pentru dosarul UNESCO. Din păcate, sunt anumite persoane care au căutat să influenţeze în sens negativ realizarea acestui PUZ. Mă duce gândul să cred că sunt anumite persoane în oraşul Târgu Jiu care îşi doresc din tot sufletul ca noi, primăria Târgu Jiu, să nu reuşim să trecem ansamblul pe lista UNESCO”, a spus Florin Cârciumaru, primarul municipiului Târgu Jiu, precizând că, în 2015, ansamblul se va regăsi pe lista monumentelor istorice din patrimoniului mondial. 

Primarul exclude ideea înfiinţării supermarketului Billa în zona bibliotecii judeţene. “Nu este adevărat. În momentul în care ansamblul de la Târgu Jiu va fi trecut pe lista UNESCO, o să vedem cu toţii că la primărie, mai bine zis la serviciul de specialitate-serviciul urbanism, va exista un regulament de urbanism special pentru Calea Eroilor şi că nu se va construi absolut nimic fără aprobarea Ministerului Culturii, fără aprobarea serviciilor de specialitate”, a mai spus primarul din Târgu Jiu.

Hotărârea, atacată în contencios

Hotărârea de consiliu privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal va fi atacată în contencios de Grupul pentru Acţiune în Interes Public. „Ne-am angajat public că vom uza de toate mijloacele legale pentru a bloca demolarea celor două case cu valoare istorică și apariția BILLA pe Axa Brâncuși. Dacă juriștilor Prefecturii nu le vor sări în ochi ilegalitățile flagrante petrecute în procesul de elaborare și aprobare a PUZ-ului Căii Eroilor, vom cere noi suspendarea și anularea lui, în instanța de contencios administrativ. Desigur că vom uza de dreptul nostru legal de a cere ca această cauză să nu fie judecată de instanțele din Gorj.  Premierul Ponta și primarul Cârciumaru n-au avut nici bunul simț de a răspunde petiției noastre. Este o manieră primitivă de abordare a relației cu societatea civilă”, a spus Narcis Daju, președintele Grupului de Acțiune în Interes Public.

Vizualizări: 163

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: