Cardurile europene de sănătate ia “pâinea” societăţilor de asigurare

Poliţa de asigurare de sănătate pentru călătorii în străinătate pierde teren în favoarea cardurilor europene. Tot mai mulţi gorjeni trec pragul Casei Asigurărilor de Sănătate pentru a se asigura medical pe perioada sejururilor în afara ţării, în timp ce societăţile de asigurări se întrec în oferte care mai de care mai avantajoase.

Cardurile europene încep să fie căutate din ce în ce mai mult de către gorjenii care trec de graniţele ţării, fie că este vorba despre o excursie cu  familia, o călătorie de afaceri sau munca în străinătate. Dacă în prima jumătate a anului trecut, Casa Asigurărilor de Sănătate (CAS) Gorj a emis aproximativ 600 de carduri europene de sănătate, acum, în doar patru luni, s-au înregistrat peste 500 de solicitări, potrivit lui Daniel Şurlea, directorul Compartimentului Relaţii Contractuale din cadrul CAS Gorj.

Cardul european se eliberează gratuit

Cardul european de sănătate se eliberează, gratuit, la cererea persoanei asigurate, pentru deplasări, de maxim 6 luni, în afara graniţelor ţării şi este valabil numai pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene. Cardul european de sănătate nu este obligatoriu, iar trecerea frontierei nu este condiţionată de prezenţa acestuia, fiind suficientă prezentarea oricărui alt tip de asigurare medicală. Pot beneficia de card de sănătate copiii, şomerii şi  chiar persoanele care nu au serviciu, cu condiţia ca unul dintre soţi să facă dovada plăţii contribuţiilor la zi. “Cardul european de sănătate se eliberează în maxim 10 zile, iar solicitantul va trebui să specifice în cerere dacă doreşte să-l primească la domiciliu sau vrea să-l ridice direct de la Casa de Asigurări. În cazul în care asiguratul se grăbeşte să plece în concediu îi vom elibera un certificat provizoriu care are aceleaşi efecte ca şi cardul european de sănătate”, a mai precizat Daniel Şurlea.

Oferte atractive la societăţile de asigurări

Văzând că li se reduce numărul clienţilor, societăţile de asigurare au început să scoată pe piaţă oferte care mai de care mai atractive. Astfel, pentru 20-40 de lei sunt asigurate prestaţii medicale în valoare de 15.000- 30.000 de euro. “În ultima perioadă a scăzut foarte mult numărul celor care solicită poliţa de asigurare de sănătate, înainte de plecarea în călătorii. Faţă de anul trecut, în perioada dinainte de Paşti numărul solicitărilor a fost cu aproape 50% mai mic. Foarte multe persoane se uită la bani şi atunci când e vorba de sănătate. Este adevărat că acel card european de sănătate se eliberează gratis, dar nici la noi sumele asigurărilor nu sunt mari. Pentru o şedere de cinci zile, o poliţă de asigurare costă în jur de 20 de lei, iar valoarea prestaţiilor medicale asigurate este de 15.000 de euro”, a declarat Petruţa Găvănescu, reprezentant firmă de asigurări. Poliţa de asigurare acoperă atât cheltuielile medicale (tratamente, medicamente, spitalizări şi intervenţii chirurgicale de urgenţă), cât şi cheltuieli de repatriere ca urmare a accidentării sau îmbolnăvirii asiguratului pe timpul călătoriei.

Vizualizări: 126

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: