Care sunt cele mai mici preţuri la care vinde CE Oltenia

Complexul Energetic Oltenia furnizează energie în Sistemul Energetic Naţional (SEN) la preţuri mici, reglementate de Agenţia Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Potrivit ANRE în perioada 1 iulie-31 decembrie 2014 CE Oltenia asigură servicii de sistem la preţuri cuprinse între 27 şi 55 de lei. Pe bursa energiei, CE Oltenia a vândut cu 180 de lei.

Până la sfârşitul anului, CE Oltenia trebuie să asigure funcţionarea sistemului energetic românesc, dar pe bani puţini. Potrivit deciziei ANRE din data de 26 iunie, producătorul din Gorj va furniza 707.880 de MW în bandă de reglaj terţiar la preţul de 55,16 lei pe MWh, 265.020 MWh la 31,6 lei şi Rezervă de reglaj terţiar lent - 1.677.300 de MW, la preţul de 27,19 lei pe MWh.

Sumele sunt mici, mai ales că statul nu este un bun platnic. Din situaţiile financiare de la finalul lui 2013 rezultă că societatea a câştigat 142.854.673 lei dinacest tip de servicii oferite Transelectrica. CE Oltenia are însă de încasat 32.027.737 de lei din servicii de sistem şi 10.956.276 lei din energia livrată pe piaţa de echilibrare.

„Nu se doreşte să exportăm“

Directorul general al companiei, Laurenţiu Ciurel, a declarat zilele trecute că tot statul pune în pericol contractele de export de energie încheiate de CE Oltenia. Guvernul a eliminat taxa de cogenerare la export, dar apoi a crescut taxa de rezervare a capacităţii de export. „A doua zi după ce această taxă (n.red- taxa de cogenerare) a fost anulată a venit instantaneu reacţia băieţilor deştepţi şi taxele vamale care erau modice până acum, la un euro, au crescut la 5 euro. Şi asta datorită interpretării într-un mod foarte ciudat a legislaţiei secundare. Noi am pierdut contracte de export importante, de zeci de milioane de euro. Riscăm să pierdem peste 150 de milioane de euro dacă şi luna viitoare se întâmplă acelaşi lucru şi e tot peste 5 euro“, a declarat acesta. Directorul mai spune că nu se doreşte ca CE Oltenia să exporte energie pentru că ar lăsa descoperit sistemul energetic. „Noi am putea să exportăm în bandă, dar nu se doreşte acest lucru pentru că în momentul în care CEO ar exporta în sistem nu ar mai fi rezervă de putere, iar energiile regenerabile nu ar mai fi echilibrate“, a mai spus Laurenţiu Ciurel.

Vizualizări: 139

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: