Casa de Cultură Novaci a rămas doar cu femeia de serviciu

Casa de Cultură din oraşul Novaci îşi va desfăşura activitatea doar cu femeia de serviciu. În anul în care instituţia recunoscută pentru bogata activitate culturală împlineşte 50 de ani de la înfiinţare s-a desfiinţat. Conducerea Primăriei Novaci a hotărât disponibilizarea a doi angajaţi din trei, câţi erau la Casa de Cultură, rămânând astfel doar cu îngrijitoarea. La nivelul Primăriei Novaci vor fi desfiinţate 13 posturi.

Consilierii locali ai Primăriei Novaci au votat noua organigramă acceptată de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, care prevede desfiinţarea a 13 posturi. După două ore de ceartă, majoritatea consilierilor locali au votat disponibilizările propuse de conducerea Primăriei Novaci, prin care trebuie să părăsească serviciul 13 persoane, din cele 83 de posturi rămânând doar 70. Majoritatea consilierilor au votat să se pună lacătul pe Casa de Cultură Novaci, care împlinea în acest an 50 de ani de existenţă. Astfel s-a votat desfiinţarea postului de referent, ocupat de Florin Chiriţoiu şi al postului de fochist, ocupat de Dumitru Dafinescu, cel care se ocupa şi de coregrafia dansurilor pentru Ansablul „Nedeea”. Postul de director al Casei de Cultură rămăsese vacant în urma plecării lui Alin Ungureanu, post pe care fusese detaşată Elena Dăianu, şefa serviciului Evidenţa Populaţiei din cadrul Primăriei Novaci. În urma acestor restructurări instituţia de cultură în care funcţiona Ansamblul Folcloric „Nedeea”, care a câştigat numeroase premii la festivaluri naţionale şi internaţionale, o fanfară şi o trupă de teatru de amatori va fi doar o amintire.

Nu au votat disponibilizările

Cei care nu au vrut să voteze disponibilizările propuse de edilul din Novaci au fost Adrian Popica, care s-a abţinut, şi Gheorghe Porumbel, care a votat împotrivă. Pe lângă cei doi angajaţi de la Casa de Cultură Novaci vor fi trimişi acasă salariaţi de la Poliţia Comunitară, de la Evidenţa Populaţiei sau de la serviciul Gospodărire Comunală. „E normal să te abţii în momentul în care eşti pus în situaţia să trimiţi nişte oameni acasă în condiţiile în care astăzi se trăieşte din ce în ce mai greu”, Adrian Popica, consilier local. Singurul care a votat împotriva organigramei propuse de conducerea primăriei a fost consilierul local Gheorghe Porumbel. „În primul rând este vorba de soarta unor oameni. În al doilea rând existau soluţii din punctul meu de vedere. Vor pleca oameni care în nici un caz nu trebuiau să plece, să facă obiectul acestor reduceri. Nu poţi să spui că ai activitate la Casa de Cultură cu femeia de serviciu”, spune Gheorghe Porumbel, consilier local şi director al Ansamblului Artistic „Doina Gorjului”.

Scrisoare deschisă către primării

Disponibilizările anunţate la lăcaşurile de cultură din judeţul Gorj l-au determinat pe Ion Cepoi, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, să trimită către toţi primarii o scrisoare deschisă prin care să îi sensibilizeze asupra destinului cultural din judeţ. „Reducerea de personal în sectorul bugetar pare a se transforma în reducere de personal în domeniul cultural. Peste noapte, cămine culturale, case de cultură, biblioteci comunale sunt scoase la mezat sau trimise la ghilotină. Condamnate la moarte, cu alte cuvinte. Din aceste motive, facem un apel public rugând administraţiile locale din Gorj să analizeze fără părtinire, în deplină cunoştinţă de cauză şi cu atenţie starea culturii din comunităţile respective, să afle mijloacele de îmbunătăţire a activităţii acolo unde se impune şi, mai ales, să nu desfiinţeze aşezăminte sau instituţii culturale prin disponibilizarea personalului angajat în sistem”, se arată în scrisoarea deschisă trimisă către primarii gorjeni.

„Au fost patru prinşi în organigramă. Au fost patru, directorul a plecat şi nu s-a mai dat voie la concurs. Am fost obligaţi să punem o fată de la Ansamblul Nedeea. Din ceilalţi trei pleacă doi şi va rămâne doar unul”, spune primarul oraşului Novaci, Pantelimon Todea.

 „Este regretabil că se întâmplă aşa ceva. Ceea ce se întâmplă acum este dureros. Înţeleg că va rămâne acolo o femeie de serviciu, dar ce ar putea ea să mai facă? Pe mine mă doare să văd astfel de lucruri, mai ales că au existat formaţii care au adus fală Novaciului. Existau oameni care aveau satisfacţii pentru actul de cultură…”, afirmă Constantin Dârvăreanu, fost director al Casei de Cultură timp de 32 de ani.

Vizualizări: 202

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: