Casa Keber se dărâmă, chioşcul rămâne pe loc

 

Existența unui chioșc exact în coasta Casei Memoriale Iosif Keber din Târgu Jiu este controversată, iar legalitatea sa aproape că nu o confirmă nimeni. Cu toate argumentele arhitecților, cum că ridicarea acestei construcții ce aparține familiei Boncea ar fi afectat partea laterală a monumentului istoric, chioșcul nu poate fi atins. 

 

\

 

Reprezentanții Primăriei Târgu Jiu și ai Direcției de Cultură Gorj nu au nicio putere atunci când vine vorba de chioșcul construit foarte aproape de Casa Memorială Iosif Keber de pe strada 11 iunie. ”Este amplasat de foarte multă vreme în acel loc, de prin 1996. La vremea respectivă Direcția de Cultură a făcut adresă către Primăria Târgu Jiu prin care a solicitat autorizația de construcție. Nici până azi nu am primit răspuns. Direcția de Cultură nu a eliberat niciun aviz pentru ridicarea acelei construcții, iar din cunoștințele mele nici nu au acea autorizație. Iar fiind de atâta timp nici nu se mai pot aplica sancțiuni retroactiv”, spune Pompiliu Ciolacu, directorul Direcției de Cultură Gorj. În acea perioadă, Primăria Târgu Jiu a dispus în urma unui control desființarea construcției ilegal realizate, însă proprietarul a contestat în instanță procesul verbal întocmit și amenda, iar Judecătoria Târgu Jiu i-a dat câștig de cauză. ”În 1997 construcția a fost amendată de Primăria municipiului Târgu Jiu, iar respectivul a contestat procesul verbal în instanță. Instanța admite plângerea și constată nulitatea procesului verbal de contravenție, adică cetățeanul a câștigat în instanță și rămâne definitiv. De asemenea, într-un contract de vânzare cumpărare din anul 2000 apare toată construcția respectivă, trecută prin cadastru”, spune Ermina Pasăre, șefa Serviciului Urbanism din cadrul Primăriei Târgu Jiu.

 

PROIECT

La finele anului trecut arhitectul gorjean Iulian Cămui a realizat un proiect necesar pentru reabilitarea Casei Keber, ce a fost depus la Consiliul Județean Gorj. Acesta a explicat că ridicarea acelui chioșc în apropierea monumentului a afectat construcția și va îngreuna desfășurarea lucrărilor de reabilitare pe acea parte. În funcție de buget, Consiliul Județean Gorj va aloca fondurile necesare pentru efectuarea lucrărilor necesare.

 

Vizualizări: 120

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: