Cât ar trebui să coste megawattul la CE Oltenia

Directorul general al CE Oltenia, Laurențiu Ciurel, a declarat că societatea ar trebui să producă un megawatt cu 150 de lei, pentru a fi rentabilă. În realitate, un megawatt produs de CE Oltenia costă 200 de lei. Compania a contractat din producţia lui 2014 circa 10 milioane de megawatti cu 185 de lei. Ciurel a vorbit și despre costurile mari ale cărbunelui în unele unități.

CE Oltenia are aproape 19 mii de salariați. În 2013 compania a contractat peste 10 milioane de MW la 185 de lei, din producţia aferentă anului viitor. După ce se scad taxele, rezultă că CE Oltenia va încasa pe un megawatt 150 de lei. Asta deși un megawatt este produs cu circa 200 de lei. „Ajungem la 150 de lei. Ăsta e preţul cu care trebuie să producem. (...)  Deşi avem excavatoare, sisteme de benzi, tot felul de tehnologii ultra – sofisticate şi moderne avem un număr de personal de 53% din cost. Ei bine, nu vom mai putea”, a declarat Laurențiu Ciurel la TV Sud.

Ce înseamnă asta? “Protecţie socială înseamnă, şi problema este că avem un număr foarte mare acolo unde nu este cazul”, răspunde Laurențiu Ciurel.

Directorul companiei a mai spus că sunt cariere care prodic ieftin. “Am mai multe cariere unde se produce cărbune mai ieftin, chiar şi la 8 euro. Carierele Tismana, Roşia, Pinoasa pot să ajungă între 30-40 de lei, 8-9 euro. Nu va trebui să dăm oameni afară din zona aceasta. Va trebui să ducem la bun sfârşit procesul pe care l-am început”, a declarat acesta. Dar la nivelul întregii Divizii Miniere costul nu este unul mic. “Pentru că la carieră am între 35 şi 45 de lei tona de cărbune, dar la nivel de SDM îmi ajunge tona de cărbune la 60 de lei pentru că sunt extraordinar de mari costurile de administrare. Ajungem poate în felul acesta la alt subiect. Costurile cu acel personal indirect productiv, acele mii de oameni pe care nimeni nu vrea să-i dea afară, dar să-i distribuie în zone unde să fie utili”, a mai spus Laurențiu Ciurel.

VÂNZĂRI

În ultima săptămână, CE Oltenia nu a mai livrat 2000 de MWh, așa cum obișnuise. Deși consumul de energie a crescut, livrările companiei au scăzut. Unul din motive poate fi dat de nefuncționarea unor grupuri energetice.

Vizualizări: 172

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: