Cât costă concasoarele care mărunţesc cărbunele pentru Serbia

Complexul Energetic Oltenia a încheiat un contract cu o firmă din Severin, Mecanoenergetica SA, pentru repararea şi modificarea unui concasor de la Cariera Roşiuţa. Costurile se ridică la suma 209.525,32 RON, fără TVA.

Concasorul este folosit pentru a mărunţi cărbunele care este exportat în Serbia prin intermediar. „Contractul are ca scop repararea si modificarea urgenta a concasorului de cărbune tip T1334-74/A aparţinând U.M.C. Roşiuţa în vederea asigurării pentru cărbunele solicitat de beneficiar a granulaţiei de 60 mm, redusă faţă de cea actuala de 120 mm“, se arată în anunţul licitaţiei atribuite pe 6 aprilie 2015. Data atribuirii licitaţiei este surprinzătoare, având în vedere că exportul a început în ianuarie şi acum este pe final.

În interiorul complexului se cunoştea faptul că erau destul de mari costurile pentru mărunţirea cărbunelui, dar conducerea societăţii a susţinut că este vorba de câţiva zeci de lei. „Pentru obţinerea granulaţiei cerută de cumpărător a fost adaptat unul dintre concasoarele existente şi montat pe circuitul de benzi. Costurile sunt nesemnificative, toate aceste modificări realizându-se cu forte proprii“, răspundea conducerea la o cerere de informare publică acum câteva săptămâni.

Ulterior, într-o emisiune TV, directorul general al CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel, a declarat că este o aberaţie să spui că sunt mari costurile pentru a aduce cărbunele la granulaţia dorită de cumpărător. „Deci ce înseamnă aceste costuri: un pachet de electrozi costă 38 de lei, se folosesc cam doi electrozi ca să mai sudezi două bare la nişte grătare astfel încât să curgă cărbune de anumite granulaţii, să se sorteze. Cam astea sunt costurile. Deci de ordinul zecilor de lei. Concasoarele au bare mai mari şi s-au sudat nişte bare între ele, mai mici“, a declarat directorul.

Judecând după licitaţia publicată în această lună pe SEAP, electrozii nu au mai fost suficienţi pentru a obţine granulaţia de 60 de mm a lignitului.

Vizualizări: 171

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: