Cât plăteşte Primăria Târgu Jiu pentru curăţarea operelor lui Brâncuşi

Operele lui Constantin Brâncuşi au intrat într-un program de monitorizare şi curăţare. Pentru cele două activităţi, Primăria Târgu Jiu va scoate din bugetul local suma de 26.000 lei. Dacă monitorizarea comportării în timp a Ansamblului Monumental „Calea Eroilor” va fi efectuată de arhitectul gorjean Iulian Cămui, de curăţarea operelor brâncuşiene se va ocupa o firmă din Bucureşti.

Ansamblul Monumental „Calea Eroilor” a fost inclus într-un program de monitorizare şi curăţare. Valoarea totală a celor două activităţi este de 26.000 de lei, sume asigurate din bugetul local. Programul de monitorizare va dura până la sfârşitul anului şi va fi pus în aplicare de arhitectul Iulian Cămui. „Prin proiectul de urmărire a comportării în timp a ansamblului sculptural, realizat de SC Abral Artproduct SRL, în anul 2003, se prevede desemnarea periodică a unui specialist atestat în domeniu - preferabil un arhitect sau restaurator cu experienţă. Centrul Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi” a încheiat contract de servicii cu arhitectul Iulian Cămui, expert atestat de Ministerul Culturii şi Cultelor în domeniile: restaurare arhitectură, studii, investigaţii, cercetarea şi evidenţa monumentelor istorice, inspecţia şi urmărirea comportării în timp a monumentelor istorice”, a declarat Adina Andriţoiu, directorul Centrului „Constantin Brâncuşi”. Pentru serviciile prestate de Iulian Cămui, Primăria Târgu Jiu va scoate din bugetul local 13.000 de lei. „Arhitectul Iulian Cămui va face fotografii şi va urmări efectele fenomenelor meteorologice asupra operelor brâncuşiene. Lunar acesta va prezenta un raport asupra serviciilor prestate. Preţul estimat al serviciilor pentru perioada 1 iulie - 31 decembrie 2013 este de 13.000 de lei”, a mai precizat Adina Andriţoiu.

Operele brâncuşiene curăţate de o firmă din Bucureşti

În conformitate cu acelaşi proiect care prevede şi instrucţiunile de întreţinere şi conservare curentă, s-a derulat procedura de achiziţie a serviciilor de „întreţinere periodică a operelor din piatră din componenţa Ansamblului Monumental „Calea Eroilor”. Aceste servicii vor fi efectuate de către o firmă din Bucureşti. Este vorba de SC Aqua Polaro SRL care va realiza următoarele operaţiuni: desprăfuire periodică, biocidare preventivă anuală, îndepărtarea depunerilor de pe postamentul pieselor de artă din piatră din componenţa ansamblului sculptural. Preţul de achiziţie al serviciilor este de 13.000 lei. Potrivit conducerii Centrului „Constantin Brâncuşi”, majoritatea lucrărilor de curăţare a operelor brâncuşiene vor fi efectuate până în lunile septembrie-octombrie.  „În mare parte lucrările de curăţare a operelor brâncuşiene vor fi finalizate până la toamnă, pe perioada sezonului rece urmând să fie efectuate doar lucrările care necesită temperaturi scăzute”, a precizat Adina Andriţoiu.

Vizualizări: 181

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: