Câtă lipsă de rușine! Brâncuși, umilit de ziua lui

Lipsă de rușine și de bun simț. Asta a caracterizat manifestările patronate de liberali de Ziua Națională Constantin Brâncuși atât la Târgu Jiu, cât și la nivel național. Un amestec de minciună și impostură fără precedent ne-au oferit oficialii din Ministerul Culturii. După ani în care pesediștii ne-au oferit mucegai, au venit liberalii cu o mână de var peste, livrându-ne o expoziție de fotografii împrumutate drept inaugurarea unui muzeu național care poartă numele sculptorului gorjean.

Dacă va scrie cineva Istoria umilirii lui Brâncuși în Gorj, ziua de 19 februarie 2020 ar merita un capitol separat. La Târgu Jiu a fost inaugurat Muzeul Național “Constantin Brâncuși”, un muzeu care nu are nicio operă, în podul căruia plouă și care are un singur angajat - directorul.

Ministerul Culturii a onorat evenimentul trimițând în Gorj un secretar de stat, pe Liviu Brătescu. Știind că a venit la o mascaradă, Brătescu a încercat să le ia ochii jurnaliștilor cu două vești bune. În fapt, două spoieli.

Prima veste “bună” cu care a venit Brătescu la Târgu Jiu a fost aceea că în Programul Național de Restaurare pe 2020 au fost prinși bani pentru restaurarea Ansamblului Calea Eroilor de la Târgu Jiu, pe partea de proiectare. “Vreau să vă dau două vești bune. Prima: în Programul Național de Restaurare din anul acesta, Ansamblul Monumental Calea Eroilor este inclus pe lista Programului Național de Restaurare. Asta înseamnă că, prin bugetul alocat de Ministerul Culturii Institutului Național de Patrimoniu, instituția care girează programul acesta național de restaurare, va fi finanțată o lucrare, să spunem de proiectare, de expertizare a întregului ansamblu. E o etapă importantă”, a spus secretarul de stat la Târgu Jiu, chiar lângă una dintre operele lui Brâncuși.

Am mers pe site-ul Institutului Național al Patrimoniului și am văzut că într-adevăr au fost alocați bani pentru obiectivul Ansamblul monumental “Calea Eroilor”, lucrări în continuare “proiect componente artistice”. Nu știu ce înseamnă asta, dar nici nu contează, câtă vreme suma alocată pentru anul 2020 este de o mie de lei. Și dacă făceam chetă pe Calea Eroilor, am fi strâns mai mulți bani decât suma alocată cu “generozitate” de Ministerul Culturii.

Dar, secretarul de stat Liviu Brătescu a spus că vrea să ne dea două vești bune, nu una. Iată care a fost a doua: “A doua veste bună este că tot în lista Programului Național de Restaurare pe 2020 va exista finanțarea necesară și pentru mutarea, proiectarea celorlalte două elemente din Parcul Constantin Brâncuși, aici în colaborare cu primăria”. În mod firesc, jurnaliștii au vrut să afle despre mutarea căror opere este vorba. Secretarul de stat habar nu avea ce spune. “Deocamdată vorbim despre faptul că există o finanțare pentru expertizare. (...) Celelalte două elemente care au rămas în parcul Brâncuși, din cele cinci legate”, a spus secretarul de stat. Nimeni nu înțelegea nimic, așa că jurnaliștii au continuat să întrebe despre ce opere este vorba, cum se numesc acele elemente. “Le știți la fel de bine ca și mine”, a spus secretarul de stat, crezând că scapă. L-a “salvat” Denisa Șuță, directorul Muzeului Național Constantin Brâncuși, care le-a spus jurnaliștilor că “nu este vorba de o mutare propiu-zisă, lucrările care se află în curtea Muzeului Național Constantin Brâncuși în acest moment, Masa rebut și Grădina cu vietăți, sunt în administrarea Centrului Brâncuși din subordinea primăriei și se intenționează nu a fi mutate fizic, ci a trece din administrarea Centrului Brâncuși în administrarea Muzeului Național Brâncuși”.

Normal, ei fiind oameni de cultură, cred că ziariștii sunt proști și că le pot spune orice. Noroc că scrie pe site-ul Institutului Național al Patrimoniului despre ce este vorba. Despre cele două elemente din podul vechi de peste Jiu, care ruginesc în niște boscheți și trebuie aduse lângă celelalte trei elemente, care formează podul care duce la Insulița de pe Jiu. Câți bani credeți că au fost alocați pentru “proiect consolidare - restaurare”? Ați ghicit - o mie de lei, adică tot o bătaie de joc.

Jurnalistul Narcis Daju a avut o reacție pe pagina de socializare:

Guvernarea PSD nu a făcut nimic pentru Brâncuși. Guvernarea PNL nu face nimic, dar are neobrăzarea de a spune că face. Motiv pentru care a dat o mână de lavabilă peste pereții mucegăiți ai Casei Gănescu din Târgu Jiu, a împrumutat câteva fotografii și ne-a invitat cu pompă la inaugurarea unui așa-zis muzeu național. Timp de câțiva ani am avut un muzeu doar pe hârtie, în sensul că a fost înființat prin lege, dar nu a funcționat. Acum avem un muzeu de hârtie, care nu are nicio operă în patrimoniu, nu are muzeografi, nu are program de vizitare, nu are nimic.

La București a fost aceeași situație. Detalii AICI.

Galerie foto


Vizualizări: 10,790

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: