Cătăroiu, ultimul rapsod din Tismana

Cristian Geagu Cătăroiu din Tismana se numără printre puținii rapsozi pe care îi mai are Gorjul. Cântecele sale, inspirate din traiul zilnic, mai încântă și acum iubitorii acestui gen de muzică. Acesta a moștenit totul de la bunicul său, un mare rapsod care a avut onoarea să cânte alături de Maria Lătărețu, însă marea sa tristețe este că la rândul său nu are cui să lase pe mai departe această bogăție spirituală.

Cristian Geagu Cătăroiu, unul dintre cei mai vestiți rapsozi din Tismana a moștenit pasiunea pentru muzica tradițională de la tatăl și bunicul său. ”De la vârsta de nouă ani am început să cânt, am făcut și cursuri de muzică la Școala Populară de Artă din Târgu Jiu și am trecut pe muzică lăutărească. Am moștenit totul de la bunicul meu, rapsodul Petre Geagu Cătăroiu, care a avut onoarea să cânte și cu Maria Lătărețu. În timp eu am făcut din asta o meserie. De la el am învățat, de la tatăl meu”, spune Cristian Geagu Cătăroiu. Piesele interpretate de Geagu Cătăroiu au pe de o parte aroma vremurilor trecute, fie surprind oameni și fapte din actualitate. Lăutarul gorjean se dovedește de multe ori foarte inventiv, reușind să compună versurile pe loc, inspirat de o persoană sau de o situație anume. Acesta este și secretul muzicii sale și de asta este și atât de solicitat, precum susține, având în vedere că lumea s-a cam săturat să asculte peste tot de muzica cu frunză-verde. ”Repertoriul e format pe de o parte din ce mi-a lăsat bunicul și tatăl meu, cântece vechi, o parte dintre ele compuse chiar de bunicul, iar pe de o parte din melodiile compuse de mine. Majoritatea cântecelor le fac pe loc. Mă inspiră o persoană pe care o am în față și cred că acest lucru este bine privit. Pot să spun că acesta este și secretul acestei muzici și de aceea sunt și solicitat. Cred că pentru a se simți bine oamenii au nevoie de ceva mai deosebit”, mai spune Geagu Cătăroiu.

Cântă la rece

Cristian Geagu Cătăroiu cântă de obicei singur, ajutat de vioara sa, dar când i se cere se adaptează imediat solicitărilor și pune bazele unei formații. Cu banda sa de lăutari a cântat prin toate colțurile țării, precum și în străinătate. Față de perioada în care cânta cu bunicul sau tatăl său, timpurile s-au mai schimbat, precum și muzica. ”Nu am o formație, dar dacă oamenii vor să asculte muzică tradițională avem oameni care cântă la acordeon, braci, contrabas. Tot timpul am cântat din ce trăim noi de pe o zi pe alta. Alții vor orgă sau chitară și ne adaptăm și noi după cerințe. Eu am prins vremurile când se cânta la rece la nunți sau la evenimente, nu era ca acum, când lucrurile s-au modernizat. Cu ceva timp în urmă nu existau stații de amplificare, tot felul de efecte. Dar și acum mai merge muzica aceasta pentru că lumea s-a cam săturat de zgomote”, mai menționează Cristian Geagu Cătăroiu.

PIERDERE

Melodiile vechi riscă riscă însă să se piardă. Cu tristețe în suflet rapsodul popular spune că tinerii nu mai vor să învețe aceste melodii pentru că au gândul la alt gen de muzică. ”Cântecele sunt vechi, dar nu am cui să i le transmit, așa cum le-am moștenit eu de la tatăl și bunicul meu. În timp o să se piardă acest folclor păstrat cu grijă de părinți. Eu am încercat să îi învăț și pe alții, dar nu vor să mențină vie această tradiție. Cred că mulți nu își dau seama de valoarea sa și nu vor să învețe”, mai menționează acesta.

ALBUME

Pentru câțiva ani de zile, Cristian Geagu Cătăroiu a făcut parte din Ansamblul ”Doina Motrului”, iar acum se află în componența Ansamblului ”Maria Lătărețu” al Școlii Populare de Artă din Târgu Jiu. Împreună cu tatăl său a editat un CD sub egida Electrecord, iar cele mai reprezentative melodii ale  acestuia urmează a fi cuprinse într-un album editat de Școala Populară de Artă în colaborare cu fundația Alexandru Tzigara -Samurcaș. Tot aici se vor regăsi melodii ale tarafurilor din Târgu-Cărbunești, Târgu-Logrești, Brădiceni, Bâlta.

Vizualizări: 227

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: