Câte firme au depus deja actele pentru șomajul tehnic

Zeci de firme din Gorj au depus pe 1 aprilie actele pentru a beneficia de șomaj tehnic pentru salariați. Potrivit directorului Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Gorj, Romeo Chiriac, pe 1 aprilie au depus solicitări 82 de firme pentru 550 de salariați. 

"Și pe 2 aprilie, până la prânz, au mai depus 40 de firme pentru 300 de salariați", a spus Chiriac.

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a explicat ce au de facut firmele care isi vor trimite angajatii in somaj tehnic si a spus ca suma maxima acordata pentru o persoana este de 4.072 de lei, iar platile se vor face pana in data de 15 aprilie, dupa rectificarea bugetara.

Sunt, pe de o parte angajatori care au angajati prin contracte individuale de munca, contracte pe care trebuie sa le fi suspendat temporar in registrul electronic pentru evidenta salariatilor, Revisal, asa cum este cunoscut si care se adreseaza Agentiilor Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca din fiecare judet.

Trimit prin e-mail fiecare AJOFM o cerere si o declaratie pe proprie raspundere in care anexeaza lista anagajatilor. Totul se intampla online. Nu dorim ca oamenii sa se deplaseze, totul se intampla prn trimiterea pe adresele dedicate care sunt afisate pe internet, pe site-ul ANOFM sau pe fiecare site al AJOFM", a declarat Violeta Alexandru la Realitatea Plus, miercuri seara.

O alta categorie va trimite documentele necesare catre AJPIS si nu la AJOFM. "A doua categorie o reprezinta cei care lucreaza intr-o alta forma de munca, aceste persoane PFA, drepturi de autor si sportivi care sunt intr-o situatie diferita fata de cei care au contract de munca, toate aceste categorii se vor adresa AJPIS. Procedura este aceeasi, doar institutia difera", a mai spus Aexandru.

Ministrul Muncii a vorbit si despre sumele acordate de catre stat, dar si despre cand vor fi facute platile. "4.072 de lei este suma maxima. Angajatorul are posibilitatea sa suplimenteze suma peste ceea ce statul acopera. Pana in 15 ale lunii aprilie, platile ar trebui facute, incercam sa facem acest efort mai repede. Urmeaza o rectificare bugetara, pana atunci analizam si suntem pregatiti pentru efectuarea platii", a mai spus Violeta Alexandru.

Vizualizări: 928

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: