Câți bani trebuie să economisești ca să ai o pensie de 1.000 euro pe lună

Avem o nouă lege a pensiilor prin care vârsta de pensionare va fi aceeași pentru femei și bărbați: 65 de ani. Dacă se va mai modifica această lege peste 10-20 de ani și se va mări, asta nu putem încă să anticipăm.

Având în vedere speranța de viață la 65 de ani:

Bărbații ar avea nevoie de 180.000 euro în conturi pentru o pensie de 1.000 euro pe lună

Femeile ar avea nevoie de 228.000 euro în conturi pentru aceeași pensie de 1.000 euro pe lună

Asta pentru că la femei este mai mare cu 4 ani speranța de viață la 65 de ani.

Sumele sunt mari, așa că dacă te gândești la pensie, doar să economisești lună de lună „la saltea” (adică conturi curente sau numerar) nu te va ajuta. Economia nu va lucra în favoarea ta, mai ales că vorbim și de inflație.

Așadar, ai nevoie de diverse instrumente prin care să economisești și să investești.

Cu 105 euro/lună, dacă un bărbat care astăzi are 35 de ani va folosi instrumente care să-i aducă cel puțin 9% anual, va avea la 65 de ani puțin peste 187.000 euro.

O femeie, în schimb, va trebui să pună deoparte 130 euro, având în vedere speranța de viață ridicată, și va ajunge la 231.000 euro la 65 de ani.


*Pentru calculele de mai sus am folosit un calculator privind dobânda compusă

 
Să nu uităm că pe lângă acea sumă, va mai primi și o pensie de la stat. Posibil ca persoanele care au astăzi 30-35 ani, la pensie vor avea una minimă și nu va mai conta foarte mult cât au cotizat, având în vedere îmbătrânirea populației. Deci suma nu va fi foarte mare. E doar o teorie. Nimeni nu știe ce va fi până atunci.

100 euro pentru mulți români reprezintă o sumă destul de mare. Totuși, e bine să economisești, să ai o sumă pentru cheltuieli neprevăzute. Așadar, chiar și 50 de lei economisiți lunar te pot ajuta la un moment dat.

Vizualizări: 2,088

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: