Câţi mineri şi-au ridicat cota de cărbune. Cele mai multe livrări!

Peste 7.000 de cereri au fost depuse de salariaţii Complexului Energetic Oltenia pentru a beneficia de cota de cărbune în acest an. Doar puţin peste jumătate dintre solicitări au fost şi onorate. Solicitanţii pot ridica cele 10 tone de cărbune de la aproape toate unităţile miniere ale companiei energetice. La unele cariere, livrările zilnice sunt limitate.

Salariaţii CE Oltenia au putut solicita cota de cărbune până în luna august, drept urmare nu se mai pot depune noi cereri în acest sens. Conform reprezentanţilor CE Oltenia, în termenul stabilit au fost înaintate 7.182 de solicitări de către minerii şi energeticienii CE Oltenia, din care numai 3.856 au fost şi onorate, adică puţin peste jumătate din cotele solicitate au fost şi ridicate.

Comparativ cu numărul de solicitări, până acum cele mai multe livrări s-au făcut pe zona Motru. „Pe zona Rovinari, numărul de cereri depuse, incluzându-se şi angajaţii de la termocentrale, inclusiv Turceni, sunt 4.596 şi s-au onorat 2.386. Și de la Termocentrala Turceni, pentru că majoritatea au solicitat să ia cărbune de la Peşteana, care ţine de Rovinari. Pe zona Jilţ au fost depuse 1.168 de cereri, din care s-au acordat 511. Pe Motru, inclusiv Husnicioara, au fost depuse 1.418 cereri şi s-au acordat cotele pentru 959 de solicitanţi, procentul de distribuire fiind de 67%. Aceasta este situaţia cotelor de cărbune la data de 11 septembrie”, a declarat Ion Ruşeţ, consilierul directorului general al CE Oltenia.

Fiecare salariat poate solicita maximum 10 tone de cărbune pentru care salariaţii plătesc 830 lei, preţ care include şi toate taxele. Dacă la cântar se depăşeşte cota stabilită, salariaţii plătesc diferenţa la preţul de achiziţie stabilit pentru alţi solicitanţi decât angajaţii CE Oltenia, adică la un tarif de 114 lei fără TVA. Preţul de producţie pe tona de cărbune reieşit din Bugetul de Venituri şi Cheltuieli pe Direcţia Minieră pentru acest an este de 59 de lei. La unele cariere ale CE Oltenia există o limită maximă de livrări zilnice. „Estimăm că în cursul lunii octombrie va fi finalizată acţiunea de acordare a cotelor. Sunt programări. Sunt situaţii în care nu se ridică mai mult de 15 sau 20 de cote pe zi. Sunt programări făcute în funcţie de cum s-au depus cererile. Pot să apară inconveniente. Fie omul nu găseşte mijloc de transport, fie depăşesc cantităţile stabilite pentru acea zi”, a mai precizat Ion Ruşeţ.

Toţi cei peste 13.000 de salariaţi au primit tichete de combustibil de 600 de lei, iar cei care au dorit ca în contul banilor oferiţi de CE Oltenia să primească cărbune la preţul de cost au solicitat cota aferentă acestui an. Anul trecut, circa 6.000 de salariaţi ai CE Oltenia au solicitat cota de cărbune.

Vizualizări: 1,713

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: