Ce i-a cerut sindicalistul Marciuc ministrului Energiei

Liderul sindical din bazinul Jilţ, Adrian Marciuc, a avut joi o întrevedere cu ministrul Energiei, Victor Grigorescu. Acesta i-a cerut să medieze conflictul dintre sindicate şi administraţie legat de economia la fondul de salarii, spunând că, în situaţia în care salariaţii nu vor beneficia de bonusuri, vor urma acţiuni sindicale în stradă. Oficialul i-ar fi comunicat că va avea o discuţie cu directorul interimar al companiei, Laurenţiu Ciobotărică, pe acest subiect.

Discuţiile au durat circa două ore şi jumătate, Adrian Marciuc fiind singurul lider sindical de la CE Oltenia care a luat parte la şedinţa cu ministrul Energiei, alături de cei de la CE Hunedoara. Marciuc spune că i-a înmânat un material cu doleanţele federaţiei Univers şi că i-a mulţumit ministrului pentru aprobarea legii 255 pentru Jilţ Nord. Sindicalistul spune că a primit promisiunea de la ministrul Grigorescu că va sprijini complexul cu alte hotărâri pe tema exproprierilor şi că ştie problemele cu care se confruntă perimetrele miniere.

Un alt subiect a fost cel cu returnarea sumelor aferente Planului Naţional de Investiţii (PNI). Răspunsul ministrului nu este unul bun pentru companie, spune Marciuc. Discuţii au fost şi pe tema restructurării companiei. "Am discutat problemele cu care se confruntă Complexul Energetic Oltenia. Treaba cu banii de pe PNI, că nu ne-au venit nici până acum. Mi s-a adus la cunoştinţă că oricum nu o să vină curând, pentru că trebuie schimbate două persoane din comisia care examinează aceste fonduri. Mai durează. Nu ne putem pune speranţe. Am discutat de programul de restructurare despre care se vorbeşte, că se face cu acea firmă de consultanţă. A spus că este de acord cu un program mixt, adică să se facă împreună cu firma de consultanţă, dar să aibă implicare şi administraţia CE Oltenia", a declarat Adrian Marciuc, prim-vicepreşedintele Federaţiei "Univers".

Marciuc: I-am spus ministrului că tensiunile sunt foarte mari

Discuţii au avut loc şi pe subiectul dezbătut la şedinţa comisiei mixte de miercuri, cel privitor la economia la fondul de salarii. Ministrul a fost înştiinţat că în situaţia în care acest fond nu va fi distribuit salariaţilor sindicatele vor demara proteste. "I-am spus că am avut o întâlnire cu domnul Ciobotărică în care s-a spus clar că este acea rezervă de 20 de milioane de lei la fondul de salarii, dar că nu se poate acorda pentru că nu s-au realizat veniturile anului 2015. I-am spus că salariaţii nu sunt de vină pentru că nu s-au realizat veniturile, că au muncit mai mult, că au dat cu 2 TW mai mult faţă de ce am avut prognozat în buget, s-au scos mai multe milioane de tone de cărbune şi că trebuie neapărat să intervină ca mediator între sindicate şi administraţie pentru a găsi o soluţie de compromis la acordarea acestei diferenţe la primă. A spus că va lua legătura cu domnul Ciobotărică, va discuta cu dânsul, să găsească o soluţie. I-am spus că tensiunile sunt foarte mari, că trebuie să facă ceva pentru că sunt probleme şi că trebuie să intervenim. Dacă nu, putem organiza acţiuni sindicale în următoarea perioadă, cât mai curând", a precizat liderul sindical.

Marciuc i-a cerut şi o rectificare de buget până pe 31 decembrie, dar i-a explicat că trebuie găsite alte soluţii pentru că nu mai este timp fizic pentru proceduri.

Vizualizări: 150

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: