CE Oltenia, amendat de ANRE

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a amendat Complexul Energetic Oltenia din cauza formulei de preţ pe care o aplică la tranzacţiile pe bursa energiei. Amenda vine într-un context în care conducerea CE Oltenia acuză, public, oficialii ANRE şi Transelectrica de înţelegeri cu producătorii de energie verde, în detrimentul producătorilor tradiţionali.

ANRE dat mai multe amenzi operatorilor care activează pe bursa de electricitate, conform unor surse citate de ziarul Bursa. ANRE i-ar fi sancţionat pe traderi şi unii producători pentru că nu au definit corect limitele de variaţie a cantităţilor contractate. Alţi operatori au fost amendaţi pentru că au încheiat contracte cu preţuri variabile pe care ANRE nu le-a considerat clar definite, mai spun sursele. Printre amendaţi s-ar număra şi OPCOM, întrucât ar fi permis încheierea acestor contracte cu probleme, dar şi Complexul Energetic Oltenia pentru formula de preţ practicată în unele tranzacţii. OPCOM şi Complexul Oltenia ar urma să atace, la rândul lor, amenzile primite în instanţă, mai scrie Bursa.

Îngrijoraţi sunt traderii de energie, care nu înţeleg cum interpretează ANRE contractele cu preţuri şi cantităţi variabile, mai ales pentru operatorii care încheie tranzacţii pe termen lung.

Reglementatorul a pus paie pe foc săptămâna trecută, adoptând un ordin privind noi reguli de tranzacţionare pe OPCOM prin care interzice, de la 1 ianuarie 2015, încheierea de contracte cu preţuri şi cantităţi variabile. Ordinul a fost respins de operatori în perioada în care a fost dezbătut public. Acum majoritatea furnizorilor de electricitate consideră că piaţa primeşte o lovitură grea întrucât nu vor mai putea fi încheiate contracte pe termen lung. Traderii afirmă că este o nebunie să vinzi energie la preţ fix pe termen lung, pe o piaţă cu fluctuaţii importante. 

Vizualizări: 153

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: